Islamska zajednica u Crnoj Gori na čelu sa reisom Rifatom Fejzićem, uživa puni legitimitet na čitavoj teritoriji Crne Gore, a država štiti njen pravni status, saopštila je Mešovita komisija crnogorske vlade i te verske zajednice u CG.

Kako izveštava agencija Beta Mešovita komisjia koja prati ostvarivanje ugovora o uređenju odnosa između države i Islamske zajednice, povodom “pretenzija” muftije sandžačkog Muamera Zukorlića da svoje delovanje prenese i u Crnu Goru, podsetila je da se jurisdikcija IZ u CG poklapa sa državnim granicama Crne Gore.

Kako je navedeno, to poklapanje regulisano je ranije potpisanim Ugovorom o odnosu države i Islamske zajednice. Na sednici Mešovite komisije ocenjeno je da odredbe pomentog Ugovora treba doslednije sprovoditi, a to se odnosi na poštovanje minimum standarda sprovođenj halal ishrane, otvaranje radija, licenciranje medrese, mogućnosti usklađivanja slobodnog vremena tokom radnog vremena sa obavljanjem džume i drugo, navedeno je u saopštenju.

Beta prenosi da je Mešovita komisija pozvala sve nadležne državne organe da u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore i obavezama iz Ugovora postupe prilikom registracije vaspitnih ustanova. Taj zaključak usvojen je nakon što je sandžački muftija Muamer Zukorlić u Rožajama otvorio „islamski dečji vrtić“, što osporava i sama IZ u CG. Reis Fejzić je ranije kazao da Zukorlić nema pravo na sopstveno delovanje u Crnoj Gori. „Islamska zajednica u Crnoj Gori za Crnu Goru i tačka, islamska zajednica u Srbiji za Srbiju i tačka“, rekao je Fejzić, koji je muftiju Zukorlića optužio za ekstremizam i fašizam. U “odbranu” IZ u Crnoj Gori stao je i predsednik ove države Filip Vujanović, koji je, tokom nedavne posete Rožajama, poručio da Zukorlić nema šta da traži u Crnoj Gori. Prema njegovim rečima, verska jurisdikcija Zukorlića ograničena je na prostor Srbije. 

Ne mogu da mi zabrane

Muftija sandžački Muamer Zukorlić, međutim, izjavio je za crnogorsku TV da mu IZ u Crnoj Gori i država Crna Gora ne mogu zabraniti da u toj zemlji otvara islamske ustanove, pa i dečiji vrtić u Rožajama. “Škola Kurana i dječiji vrtić “Reuda” u Rožajam dio su programa koji postoji duže od 15 godina”, izjavio je muftija sandžački Zukorlić, dodajući da mu za takvu vrstu programa nije potrebna dozvola ni državne ni lokalne samouprave niti reisa, jer su ti objekti već registrovani u okviru Bošnjačke kulturne zajednice i Muslimanskog omladinskog kluba, te da muftijstvo sandžačko potpuno “legitimno djeluje u oba dijela Sandžaka”.

Muftija sandržački Muamer Zukorlić ne razume kada je i zašto razljutio reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, koji ga je optužio za fašističko djelovanje. “Očito je u pitanju neko ogorčenje – bijes, meni nejasno odakle i zašto dolazi. Lična nesigurost“, primetio je Zukorlić. Odbijajući optužbe da deli muslimane i Bošnjake, Zukorlić poručuje da je “jedini interes Bošnjaka stabilne Crna Gora i Srbija, jer ako te države imaju problem, imaju ga i Bošnjaci”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari