Zukorlić: Poboljšati položaj učitelja 1Foto: Fonet

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Muamer Zukorlić čestitao je učiteljima u Srbiji njihov Međunarodni dan i rekao da se položaj učitelja u našem obrazovnom sistemu mora poboljšati.

Njihova vidljivost u zajednici se mora povećati i vratiti im dostojanstvo koje im je usled degradacije suštinskih vrednosti društva poljuljano, rekao je on.

„Učitelji su veoma važni ljudi u celokupnom obrazovnom sistemu, na čiji se položaj vrlo često zaboravlja i čija se uloga katkada potiskuje. Od antičkog perioda do danas, učitelji su kroz saznajni proces učenike i ljudsku civilizaciju podučavali plemenitosti, dobroti i lepoti, usađujući u naš kolektivni identitet one univerzalne vrednosti na kojima počiva čovečanstvo, istakao je Zukorlić.

On je naglasio da se u Programu rada Odbora predviđaju posebni projekti poboljšanja statusa učitelja u Srbiji, što će doprineti i njihovoj većoj motivisanosti u radu i formiranju zdrave svesti đaka koje treba kvalitetno pripremiti za izazove koji ih očekuju u daljem obrazovanju, a još važnije odgoju i vaspitanju jer oni u sadejstvu sa roditeljima i porodicom oblikuju buduće ljude.

Zato se položaj učitelja u našem obrazovnom sistemu mora poboljšati i njihova vidljivost u zajednici povećati.

Naš zadatak je da učiteljima vratimo dostojanstvo koje im je, nažalost, usled sveopšte degradacije suštinskih vrednosti društva poljuljano“, naglasio je Zukorlić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari