Pomirenje posvađanih strana u Islamskoj zajednici (IZ) u Srbiji i stvaranje jedinstvene institucije svih muslimana u ovoj državi, ponovo postaje aktuelno. O tome bi ponovo da razgovara vrhovni poglavar IZ u Srbiji muftija Muamer Zukorlić, ali uz uslovljavanja. Dokaz za to je dokument koji je objavio sarajevski Dnevni avaz, a upućen je reis-ul-ulemi IZ BiH Huseinu Kavazoviću. Reč je o zaključcima Mešihata IZ u Srbiji koji je na svojoj sednici, krajem avgusta,“razmatrao inicijativu za razgovore o vraćanju jedinstva IZ u Srbiji“ i doneo zaključke.

Vrhovno telo IZ u Srbiji podržava svaku inicijativu koja može da doprinese vraćanju jedinstva, pod uslovom da u „vraćanju jedinstva IZ“ ne mogu da učestvuju oni koji su „učestvovali u pokušaju njenog razbijanja 2007“, a to su Vojislav Koštunica, Mehmed Gormez, Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić. Od reisa Kavazovića se zahteva da „odbaci sve pritiske Uprave za verske poslove turske (Dijaneta)“ i na taj način zaštiti IZ i muslimane od tih pritisaka, a od turskog premijera Taipa Erdogana da „preduzme potrebne mere“ protiv vrhovnog poglavara muslimana u toj zemlji Mehmeda Gormeza, koji zloupotrebljava položaj mešajući se u unutrašnje stvari ovdašnje IZ.

Mešihat IZ u Srbiji, dalje, traži da reis-ul-ulema Javazović traži da preuzme odgovornost i rizike „prihvatanja razgovora o vraćanju jedinstva“, da u u grupi za razgovore ne mogu da učestvuju oni koji su učestvovali u razbijanju, ali osim razgovora ta grupa „nema nadležnost da donosi bilo kakve odluke, da se razgovori vode u okvirima Ustava islamskih zajednica BiH i u Srbiji (IZ u Srbiji ima Statut, a IZ Srbije Ustav), da svako rešenje „mora podrazumevati prostor Sandžaka u celini“. Mešihat IZ u Srbiji ne će prihvatiti nikakav oblik „relativiziranja izdaje iz 2007.“, niti bilo kakve aktivnosti „kojom bi se neposredno ili posredno amnestirali učesnici pokušaja razbijanja IZ pre potpunog vraćanja jedinstva“. Ovo telo ostaje dosledno postovanju fetve bivšeg reis-ul-uleme Mustafe Cerića, koju je u oktobru prošle godine, na kraju svog mandata izrekao protiv reis-ul-uleme IZ Srbije Adema Zilkića i od Rijaseta IZ BiH i drugih organa traži da to poštuju. Kada je u pitanju Inicijativa za pomirenje IZ, karakteriše se kao „zlonamerna i destruktivna“, pa se njenim članovima neće dopustiti delovanje i nepoštovanje normativnih akata IZ, a od reis-ul-uleme Kavazovića i njegovih saradnika zahteva se prekidanje svake komunikacije. U poslednjem, trinaestom zaključku, zahteva se da se ne stvori ambijent da se „graditelji i nosioci dvodecenijskog razvoja ove Zajednice kažnjavaju, a njeni rušìtelji i destruktori nagrađuju“.

Inicijativu o pomirenju dve IZ pre dve godine pokrenula je Turska. Prvi pokušaj je propao, pa je to pitanje ponovo pokrenuto početkom ove godine. Inicijativni odbor za pomirenje ima 10 članova, po pet iz obe IZ, i oni tvrde da za svoje aktivnosti imaju podršku oba vrhovna poglavara muslimana u Turskoj i BiH – Gormeza i Kavazovića, ali i da bi do kraja ove godine ceo posao oko stvaranja jedinstvene IZ trebalo da bude završen i da bez svojih pozicija ostanu glavni muftija IZ u Srbiji Zukorlić i reis-ul-ulema IZ Srbije Zilkić.

Razmatrani ultimativni zaključci

Rijaset IZ BiH je na jučerašnjoj sednici razmatrao informaciju o povratku jedinstva IZ u Srbiji, ali i ultimativne zaključke Mešihata IZ u Srbiji, koje je potpisao glavni muftija Zukorlić. Rijaset IZ BiH izrazio je trajni interes i opredeljenje za očuvanje jedinstva zajednice muslimana u Srbiji i vrhovni poglavar Kavazović je dobio podršku za formiranje radne grupe za razgovore o povratku jedinstva IZ u Srbiji. Dijanetu Turske je odato priznanje zbog podrške u traženju rešenja za prevazilaženje dvojnosti delovanja IZ u Srbiji. Veoma važan zaključak vrhovnog tela muslimana BiH, kojoj organizaciono pripada IZ u Srbiji, je da reis-ul-ulema „ne može biti limitiran stavovima nižih organa IZ“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari