Zukorlić za ostavku ombudsmana, Janković odgovorio 1Foto: Miroslav Dragojević

Poslanik Muamer Zukorlić izjavio je danas da Bošnjačka demokratska zajednica traži hitnu i neopozivu ostavku od zaštitnika građana Saše Jankovića.

Janković je svojom izjavom o navodnom državnom udaru izašao iz okvira svojih nadležnosti, zloupotrebio svoju poziciju i etički i pravno ugrozio smisao institucije Zaštitnika građana.

Uloga zaštitnika građana jeste da štiti građane, da uvek bude na njihovoj strani, rekao je Zukorlić novinarima u Skupštini Srbije povodom Jankovićeve izjave u vezi sa nelegalnom gradnjom u Novom Pazaru.

On je naveo da je zaštitnik građana advokat odbrane i nikada ni na koji način ne sme da pređe na stranu tužioca. Zukorlić je rekao da je Jankovićeva izjava data „isključivo sa namerom političkih ambicija koje su vidne“.

Saša Janković ima pravo da bude politički angažovan, da se kandiduje za bilo koju poziciju, pa ako želi i za poziciju predsednika Republike, ali nema pravo da to čini zloupotrebljavajući funkciju i poziciju zaštitnika građana, rekao je on.m Zukorlić je naveo da je neopoziva ostavka jedini lek za ono što je izjavom učinio Saša Janković.

Optužba o tome kako jedan nelegalan objekat među milion takvih u državi i izjava premijera u vezi sa tim ugrožavaju državu i podrivaju temelje države i predstavljaju svojevrstan državni udar je apsolutno netačna, smattra Zukorlić.

Prema njegovim rečima, to je zloupotreba državnih pozicija, i ove koju koristi Janković, kao i onih pozicija u lokalnoj vlasti u Novom Pazaru, gde se ne mogu legalno dobiti građevinske dozvole, i predstavlja ugrožavanje poretka države i podrivanje njenih temelja, rekao je Zukorlić.

On je rekao da izjava premijer Srbije Aleksandra Vučića znači shvatanje, sa najviših pozicija vlasti, da zakoni imaju za cilj da zaštite mir, stabilnost i opšti poredak, a da selektivna primena zakona predstavlja legalizaciju nepravde i bezakonja.

Ono što se dešava u Novom Pazaru,prema rečima Zukorlića, je pokušaj selektivne primene zakona gde se od 20.000 nelegalno sagrađenih objekata izdvaja jedan koji pripada Islamskoj zajednici, instituciji koja ima svoje vernike i organe, a kroz orkestriranu medijsku i političku hajku se zapravo targetira moje ime znajući da više meseci nemam zvaničnu predvodničku ulogu u Islamskoj zajednici, naveo je Zukorlić.

Zukorlić je najavio da će sve učiniti da zakonitost u Srbiji bude vrednost koja će jednako biti dostupna svima. 

Janković: Moja zakonska obaveza

Moja zakonska i ustavna dužnost je da branim državni poredak i nastaviću to da radim, izjavio je danas FoNetu Zaštitnik građana Saša Janković, reagujući na zahtev poslanika Muamera Zukorlića da podnese ostavku.

Janković je poručio da je osnovno pravo građana Srbije da zakoni budu jednaki za sve i istakao da će nastaviti da brani to njihovo pravo. „Citiraću reči gospodina Zukorlića: ‘Ovo je presedan da jedan zaštitnik građana brani državni poredak’. I mislim da je to najbolje objašnjenje onoga što ja zaista radim“, naglasio je Janković.

On je ocenio da mu je Zukorlić uputio najveću pohvalu izjavom da brani državni poredak. Nastaviću da branim državni poredak, bez obzira na to o kome se radi i da li je reč o ljudima koji su na vlasti ili u opoziciji, zaključio je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari