Zukorlićevo ministarstvo radiće na ujedinjenju IZ u Srbiji 1foto FoNet Milica Vučković

Stranka pravde i pomirenja (SPP) saopštila je da je njen predsednik i ministar za pomirenje u regionu, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost, Usame Zukorlić, u Srajevu razgovarao sa reisu-l-ulemom BiH Huseinom Kavazovićem.

Kako se navodi u saopštenju, u razgovoru sa vrhovnim poglavarom bosansko-hercegovačkih muslimana, Zukorlić je rekao da će „raditi na pročišćavanju komunikacijskih kanala između Beograda i Sarajeva“.

“Vlada Srbije drži ispruženu ruku, naročito prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i iskreno teži kompromisu i očuvanju mira i sigurnosti“ – navodi se u saopštenju SPP i dodaje da je bosansko-hercegovački reisu-l-ulema podržao Zukorlićeva nastojanja da podrži objedinjavanje Islamske zajednice (IZ( u Srbiji.

I Zukorlić je potvrdio da će se njegovo Ministarstvo „posebno angažovati na ujedinjenju IZ u Srbiji“.

SPP, ističe, da su njih dvojica razgovarali o uspostavljanju boljih odnosa i sradnje „između dve strane na principima međusobnog uvažavanja i nemešanja u unutrašnje stvari jednih i dugih”..
“Reisul-ulema je naglasio da IZ istinski teži dobrim odnosima, naročito s verskim zajednicama, te da podržava svaki korak koji vodi ka tome. Konstatovano je da za to postoje velike mogućnosti i da bi upravo ministarstvo na čijem čelu je Zukorlić tu moglo odigrati značajnu ulogu“ zaključeno je u saopštenju.

IZ u Srbiji za vrhovnog poglavara priznaje reisa Kavazovića, a autonomna je u organizovanju i delovanju.

Jedinstvena IZ u Srbiji formirana je u martu 2007.godine, na čelu sa glavnim muftijom Muamerom Zukorlićem. Iste godine, u oktobru, došlo je do raskola i formiranja IZ Srbije, čiji poglavar je postao. Do tada Zukorlićev blizak saradnik, glavni tutinski imam Adem Zilkić.

Od tada dve IZ se međusobno ne priznaju i jedna drugoj osporavaju legitimitete. Od nezadovoljnika radom obe upravljačke strukture, formirana je inicijativa za pomirenje i stvaranje jedinstvene IZ, koju je, pre desetak godina, u nekoliko navrata podržavao Dijanet Turske.

Inicijativa za pomirenja, poznata kao “turska inicijativa” nije dala rezultate.

U međuvremenu, došlo je i do raskola u IZ Srbije. U oktobru prošle godine, u razmaku od samo nedelju dana, ta zajednica je dobila dvojicu vrhovnih poglavara.
U beogradskoj Bajrakli džamijiu za vrhovnog poglavara izabran je preševski muftija Nedžmedin Saćipi, a u Novom Pazaru n ato mesto izabran je sandžački muftija Senad Halitović.

Osim, ovog očiglednog raskola, nema mnogo informacija šta se događa u IZ Srbije.

Kao sagovornici najviših državnih zvaničnika pojavljuju se glavni muftija IZ u Srbiji Mevlud Dudić i predsednik Vrhovnog sabora IZ Srbije Muhamed Jusufspahić, Vrhovni poglavari Saćipi i Halitović u javnosti su prisutni samo kroz ramazanske i bajramske poruke vernicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari