Župskom lautaru u čast 1Foto: Katančević Lazar

Pesnik, dramski pisac, pozorišni i književni kritičar, upravnik pozorišta, urednik književnih listova… neke su od brojnih delatnosti u kojima je Milosav Buca Mirković (1932-2013) ostavio neizbrisiv trag. Pored neizmerne ljubavi kojom je za života darivao svoju rodnu Župu Buca Mirković, govoreći da je njen lautar, ostavio joj je i trajne belege svoji delom, posebno zbirkom pesama pod nazivom „Moja Župa – moja Okeanija“ i „Župskom berbom“, manifestacijom koju je osmislio i organizovao pre više od pola veka, a po kojoj se danas, između ostalog, Aleksandrovac prepoznaje.

Festival je preksinoć počeo svečanim defileom do Zavičajnog muzeja Župe u kome se nalazi Mirkovićeva spomen-soba gde je Mira Banjac, predsednica festivalskog žirija održala besedu o tom „večitom pozorištniku“.

– Glumačka umetnost, jedina življena umetnost – smrtna je. Od najtrošnijeg u slavi sastoji se slava glumca – od popularnosti. Popularnost je kvarljiva roba. Treba raditi, treba trajati. Veliki glumac je samo onaj koji nije prodao nijednu lažnu paru svojoj publici. Glumci su jedini ljudi koji se na kraju svog mukotrpnog rada ponizno i zahvalno klanjaju. Ja vam se klanjam, rekla je Mira Banjac.

Na III festivalu „Bucini dani“ koji će potrajati do 19. juna u takmičarskom programu biće izvedeno pet predstava: „San letnje noći“ Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, koja je otvorila festival, zatim „Herostrat“ Narodnog pozorišta iz Niša, pobednik Sterijinog pozorja – komad „Pijani“ Ateljea 212, „Kauboji“ Narodnog pozorišta Kikinda i „Iza kulisa“ Narodnog pozorišta Subotica. Uz Miru Banjac žiri ovogodišnjeg festivala činiće Ivana Žigon i Ana Sofrenović.

Bogat prateći program

Bogat prateći program festivala čine raznovrsni književni sadržaji, pesnički megdani, promocija monografije Dejana Ćirića o životu Radmile Savićević „Prva i poslednja“, izložba pozorišnih plakata Dušana Arsenića „Vrata neodgonetnog izazova“. U okviru programa „Glumci o glumcima“, o legendama i poslednjim herojima, u godini u kojoj smo ostali bez velikih glumačkih imena, govoriće Mira Banjac i Gorica Popović, a o „kolegama koji život znače“ Ivana Žigon i Ana Sofrenović. Program „Pisac uživo“ biće posvećen delima Janka Vujinovića i zborniku „Narativna polifonija Janka Vujinovića“ koji je priredio Marko Nedić. Biće predstavljena i knjiga „Evo me, tu sam“ Branka Pirgića, pesnici iz Brusa, Trstenika i Kruševca govoriće stihove Buci u čast, dok će kroz „kritičarenje i tričarenje“ glumci i pesnici skrenuti pažnju na pozorišnu, filmsku i književnu kritiku u medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari