Nama je najvažnije da što pre stignemo do Mađarske, jer se tamo najavljuju nove kontrole ulaska. Zato nam je najvažnije da što pre prođemo proceduru ovde u Preševu. Žurba nam je preča od izmorenosti i gladi, rekao je novinaru Danasa Zanif, migrant iz Avganistana, koji je sa suprugom i dvoje dece juče rano ujutru stigao iz Makedonije u šatorski prihvatni kamp u Miratovcu, odakle su prevezeni u Preševo.

– Na tri policijska prihvatna punkta nije bilo gužve, pa su svi migranti, njih oko tri hiljade u poslednja dva dana, vrlo brzo dobili potvrde i nastavili put ka Kanjiži i granici sa Mađarskoj. Ispred Prihvatnog centra gotovo da nema reda u kojem su izbeglice čekale za registraciju, dok prazni autobusi koji prevoze izbeglice stoje na okolnim parkinzima.



 

– Očekivali smo veći talas migranata iz pravca Grčke, ali vesti o zatvaranju mađarske granice očigledno su smanjili broj ljudi koji sada verovatno traže druge pravce za ulazak u EU, kažu u humanitarnim organizacijama koje tokom celog dana dežuraju u Miratovci nadomak Preševa.

U Miratovačkom polju pojačano je prisustvo medija. Ima dosta stranih ekipa koje se pre svega interesuju kako će migranti biti „zbrinuti u Srbiji nakon najave zatvaranja mađarske granice“. Više desetina privatnih autobuskih prevoznika juče je u Preševu posle mnogo dana „prebukiranih kapaciteta“ i traženja „karte više“ ka Beogradu i Kanjiži juče ostalo da sačeka novi mogući talas migranata.

U Srbiji 12.000 izbeglica



Prema podacima UNHCR, u Srbiji boravi više od 12.000 izbeglica iz Sirije i drugih ratom razorenih zemalja, a procenjuje se da će se ti ljudi, ukoliko tranzit bude usporen, okupljati na granici sa Mađarskom, što će povećati potrebe za smeštajem, hranom, vodom, higijenskim sredstvima i medicinskom pomoći. Srbija trenutno raspolaže sa samo 810 mesta za smeštaj tražilaca azila, pa mnoge izbeglice i dalje spavaju na otvorenom, što će uskoro postati nemoguće usled promene vremenskih uslova. Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji planira za danas novu zajedničku misiju na granici Srbije i Mađarske usred rastuće zabrinutosti zbog pogoršanja uslova za hiljade izbeglica koje svakodnevno prolaze kroz Srbiju. 

D. D.



Vulin: Manji prihvatni kampovi u gradovima



– Srbija će nastaviti da se ponaša u skladu sa međunarodnim obavezama i neće zatvarati granice, izjavio je ministar za rad i socijalnu politiku Srbije Aleksandar Vulin, napominjući da se očekuje povećanje migranata i veći pritisak na severne granice pa će biti formirano nekoliko manjih prihvatnih kampova u gradovima na severu. Gostujući u Dnevniku RTS, Vulin je rekao da se položaj Srbije ne može porediti sa drugim evropskim zemljama jer migranti ovde ne žele da ostanu, rekao je Vulin i ponovio da Srbija kontroliše situaciju i da zato neće biti zatvaranja granica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari