Više od 22.000 migranata iz Sirije, Avganistana, Iraka i drugih zemalja, među kojima je bilo i više hiljada maloletne dece, trudnica i maloletnih lica bez roditeljskog staranja, prošlo je kroz prihvatne centre u šatorskom kampu u Miratovcu i Prihvatnom centru u Preševu. Bili su to naporni dani i noći za sve humanitarce i pripadnike policije na ovom području. Samo Preševo kod naselja Železnička stanica, kao i Prihvatni centar koji se nalazi na trasi ulazne saobraćajnice u ovaj grad naseljen većinskom albanskom zajednicom, bio je blokiran kolonama migranata koji su stigli preko Grčke i Makedonije u Srbiju.

– Plaše nas vesti o tome da će biti zatvorena granica između Slovenije i Hrvatske. Čujemo da Slovenija podiže kao i Mađarska žičanu ogradu, što može da nam oteža put ka našem cilju a to je Nemačka i druge zemlje EU – zabrinuto priča Arif, izbeglica iz Sirije. On u ime grupe migranata sa kojima je razgovarao novinar Danasa navodi da oni „ne žele da zimuju u Srbiji uprkos svoj humanitarnoj dobrodošlici koju im pružaju pripadnici Komesarijata za izbeglice i drugih organizacija na jugu Srbije“.

Zejdan, koji je sa tročlanom porodicom u višenedeljnom putovanju iz sirijskog grada Alepa do Srbije, kaže da su „mnogo propatili“ i da imaju jasan cilj da zimuju u Francuskoj, a ako to ne uspeju, onda u „Austriji ili Nemačkoj“.

– Srbija nije naš cilj. Čuli smo, a i ovde u Preševu smo se uverili u gostoprimstvo, ali mi želimo što pre ka granici Hrvatske i Slovenije. Ako zatvore granicu to će biti naš novi očaj – navodi Zejadan.

Pripadnici policije nakon sasvim sigurno jednog od najvećih migracionih talasa koji je stigao u Preševo imali su tokom jučerašnjeg dana malo vremena i za predah, jer je broj lica iz pravca Makedonije bio u „proseku“ od oko 2.500 građana. Humanitarci navode da je neophodno novo „punjenje rezervoara“ sa hranom, odećom i obućom u skladu sa vremenskim prilikama, uprkos neobično visokim temperaturama za ovo doba godine.

– Očekujemo nove isporuke hrane, vode i odeće i obuće, a biće nam neophodna i podrška u ćebadima jer je ovih dana velika količina ćebadi podeljena ženama sa decom kao i iscrpljenim muškarcima od dugog puta – rekao je Amet Halimi, iz Crvenog krsta u Preševu. Funkcionalnu pomoć migranti su dobili i od tima Crvenog krsta u Bujanovcu. U Preševu je poslednjih dana bilo preko stotinu autobusa koji su prevozili migrante ka Šidu. Uočljivo je da pojedini prevoznici sa istom vozačkom ekipom dnevno urade i po nekoliko tura, zarad što veće zarade, pritom zanemarujući bezbednost putnika koje prevoze.


Vulin: Veća pomoć za Srbiju

Brisel – Evropska komisija će povećati ukupni iznos pomoći Srbiji za zbrinjavanje izbeglica, a visoka delegacija komisije će iduće nedelje posetiti Srbiju radi razgovora o našim konkretnim potrebama, izjavio je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. On je rekao da će se tačan iznos pomoći utvrditi na osnovu procena o periodu koji izbeglice budu provodile u Srbiji tokom zime. FoNet


Halimi: Registraciju čeka 5.000 izbeglica

Sekretar Crvenog krsta Preševo Ahmet Halimi izjavio je juče da na registraciju u Prihvatnom centru u Preševu čeka oko 5.000 ljudi, izbeglica sa Bliskog istoka. „Ispred Prihvatnog centra je velika gužva, ali se registracija obavlja bez problema po ustaljenoj proceduri, a izbeglice odmah nakon dobijanja dokumenata nastavljaju put prema severu“, izjavio je Halimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari