Na jugu Srbije pauerlifting je sport koji ima sve više pristalica iako je reč o sportu koji još uvek nije doživeo svoju potpunu medijsku ekspanziju. Reč je o sportu snage, sličnom dizanju tegova, ali sa svim drugačijim pravilima.

Na poslednjem državnom prvenstvu u Knjaževcu prošle nedelje Stefan Manasić je u disciplini „benčpress“ podigao 195 kilograma i za čak 25 kilograma nadmašio aktuelni svetski rekord koji iznosi 170 kilograma. Aleksandar Stanković je na Evropskom prvenstvu na Bledu maja ove godine takođe oborio svetski rekord u disciplini „mrtvo dizanje“ kada je podigao 335 kilograma – objašnjava za Danas Rade Savić (28) iz Smedereva, rodonačelnik ovog sporta u Srbiji i po postignutim rezultatima u ovom sportu „najjači čovek na svetu“.

Stefan Manasić je svestan činjenice da tek treba da overi ono što je do sada postigao na takmičenjima u zemlji, jer se rezultati u svetskoj kategoriji vrednuju samo na zvaničnim Svetskim prvenstvima, kao što će to biti slučaj od 17. do 22. septembra u gradu Bardejovu u Slovačkoj.

– Treniram svakodnevno u proseku po dva sata u teretani i u stalnom sam kontaktu sa mojim uzorom i trenerom Radetom Savićem. Dogovaramo sve detalje od količine podizanja tereta do ishrane – objašnjava Manasić.

I njegov kolega Aleksandar Stanković sa dosta ambicija očekuje izlazak na međunarodnu scenu.

– Biće teško, pogotovo što sve sam finansiram kao i moj prijatelj Manasić. Očekujem da će naš savez klubova u pauerliftingu postati punopravni član Sportskog saveza Srbije i da ćemo onda biti u situaciji da dobijamo i nešto pomoći od države. Ovako za jedno takmičenje neophodno je najmanje 100.000 dinara, a u ovo vreme taj novac je teško obezbediti – ističe Stanković, koji navodi veliku podršku trenera Radeta Savića, koji je sa njim bio na do sada svim takmičenjima.

Savić bi vrlo brzo mogao da postane i zvanični selektor reprezentacije Srbije u ovom sportu s obzirom na to da su već 124 zemlje sveta uvrstile ovaj sport u svoju zvaničnu konkurenciju, a podneta je i kandidatura Olimpijskom komitetu pa treba očekivati da na igrama 2016. godine u Brazilu pauerlifting bude uvršten u zvaničnu konkurenciju. Do tada će se Stefan Manasić oslanjati na podršku svog oca, dok će za Aleksandra Stankovića navijati njegovi prijatelji, supruga i kćerkica. Danas je tako, a već sutra mogli bi da se dičimo ovim snažnim momcima kada se iz sveta budu vraćali sa zlatnim odličjima u prestižnim disciplinama snage. Otuda oni već sada jesu Herkuli sa južne pruge.

 

Savić: Najveći konkurenti Finci, Rusi i Amerikanci

– Ovaj sport je jako razvijen i popularan u drugim zemljama, a i kod nas poslednjih godina doživljava veliku ekspanziju. Radujem se što u Manasiću prepoznajem svog naslednika, ali on će imati velike konkurente u takmičarima iz Finske, Rusije i SAD. Ipak, verujem da ćemo se vratiti sa novim rekordima – navodi za Danas Rade Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari