Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki pozdravio je juče američku rešenost da „ispravi“ svoje tvrdnje da Iran ima aktivan nuklearni program. „Prirodno je da pozdravimo ovakve odluke zemalja koje su u prošlosti imale sumnje u iranske nuklearne aktivnosti“, izjavio je Motaki.

Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki pozdravio je juče američku rešenost da „ispravi“ svoje tvrdnje da Iran ima aktivan nuklearni program. „Prirodno je da pozdravimo ovakve odluke zemalja koje su u prošlosti imale sumnje u iranske nuklearne aktivnosti“, izjavio je Motaki.
Nove procene Američkih obaveštajnih agencija ukazuju da je Iran obustavio svoj nuklearni program 2003. i da je program i dalje zamrznut, što je protivrečno zaključku od pre dve godine prema kojem je Teheran uporno radio u pravcu izgradnje nuklearne bombe. Verzija novog izveštaja Nacionalne obaveštajne procene (NIE) navodi da je Iran „manje rešen da razvije nuklearno oružje nego što je procenjeno u izveštaju 2005“.

Izrael osporio nalaze

Jerusalim – Izrael je juče javno osporio navode američkih obaveštajnih agencija da je Iran stopirao svoj nuklearni program. Ministar odbrane Ehud Barak, za razliku od SAD, tvrdi da je Iran obnovio svoj vojni nuklearni program. „Izgleda istina je da je Iran 2003. stopirao rad na svom vojnom nuklearnom programu. Ali, naše mišljenje je da je od tada Iran očigledno nastavio rad na programu“, izjavio je Barak.

Izveštaj obaveštajnih službi SAD u skladu je s nalazima Međunarodne atomske agencije (IAEA) i trebalo bi da pomogne u rešavanju krize sa Iranom, saopštila je juče ta agencija. „Iako Iran još uvek mora da razjasni neke važne aspekte prošlih i sadašnjih nuklearnih aktivnosti, agencija nema nikakvih konkretnih dokaza o programu razvoja nuklearnog oružja, niti o neprijavljenim nuklearnim postrojenjima u Iranu“, rekao je direktor IAEA Mohamed El Baradej.
Zaključci novog izveštaja verovatno će preinačiti poslednju godinu Bušove administracije koja je obustavu nuklearnog programa Irana stavila u centar svoje spoljne politike. Izveštaj NIE, koja predstavlja konsenzus stavova svih 16 američkih špijunskih agencija, kazuje da Teheran verovatno drži sve opcije otvorenim, uzimajući u obzir i proizvodnju oružja, ali da obaveštajne agencije „ne znaju da li ta zemlja sada namerava da razvije nuklearno oružje“.
Nove procene ukazuju da bi program za obogaćivanje urana mogao Iranu da obezbedi dovoljno sirovog materijala za proizvodnju oružja, možda do sredine naredne decenije, što je vremenski okvir koji je u biti ostao nepromenjen u odnosu na prethodne procene.
Nove procene s „velikom smelošću“ ukazuju da je vojni program ugašen 2003. i zaključuje „ublaženom smelošću“ da je program još zamrznut. Izveštaj zaključuje da je obustavu naredio Iran, kao odgovor na sve veći međunarodni pritisak i ispitivanja. Izveštaj ne kaže kada su obaveštajne agencije saznale da je oružani program obustavljen, ali su zvaničnici izjavili da su nove informacije dobili iz tajnih izvora tokom leta.
Demokratski senator iz Nevade Heri Rid i lider većine opisao je izveštaj kao direktan izazov alarmantnoj retorici administracije povodom iranskih pretnji i pozvao na jačanje diplomatskih napora u cilju rešenja iranskog problema.
Neki zvaničnici administracije izrazili su sumnju povodom zaključaka novog izveštaja, ističući da strahuju da američke obaveštajne agencije ne shvataju namere iranske vlade. Takođe, oni navode da obaveštajni zaključci neće umanjiti zabrinutosti Bele kuće u perspektivi nuklearno naoružanog Irana. Izveštaj ukazuje da će biti teško ubediti iranske lidere da odustanu od svih napora da dobiju nuklearno oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari