Ministarka energetike Zorana Mihajlović posetila je PD „TE-KO Kostolac“ povodom početka revitalizacije bloka B1. Govoreći o značaju ovog zahvata, ministarka Mihajlović je naglasila da revitalizacija bloka B1 doprinosi napretku sveukupnog elektroenergetskog sistema:

 -Danas je značajan dan za „Elektroprivredu Srbije“ i za „TE-KO Kostolac“ budući da počinje revitalizacija bloka B1, a to je za celokupnu srpsku energetiku izuzetno značajna rekonstrukcija, koja će dovesti ne samo do povećanja snage već i do produženja životnog veka Termoelektrane „Kostolac B“. Zahvaljujući revitalizaciji bloka B1 povećaće se stabilnost našeg elektroenergetskog sistema, smanjiće se broj mogućih ispada uz porast efikasnosti i snage.

Direktor PD „TE-KO Kostolac“ Dragan Jovanović istakao je da revitalizacija bloka predstavlja složen tehnološki zahvat koji iziskuje veliku posvećenost i organizaciju: -Svi ćemo dati maksimalan doprinos da predviđen rok za završetak revitalizacije ovog bloka bude kao što je i planirano, do kraja novembra. Na ovom projektu će učestvovati značajne energetske kompanije iz Srbije i NR Kine. U trenutku najvećeg obima posla na revitalizaciji, očekujemo da bude angažovano oko 1.000 radnika, što zahteva visok stupanj organizacije poslova.

Blok B1 u Termoelektrani „Kostolac B“, kao što je i bilo planirano, 28. februara u ponoć je isključen sa elektroenergetske mreže, nakon čega su započete pripremne aktivnosti za revitalizaciju. Veliki planski zastoj u radu ovog bloka trajaće do 30. novembra 2014. godine. Osnovni cilj ovog kapitalnog zahvata jeste da nakon završene revitalizacije bloka B1 radi sa svojom projektovanom snagom, koja iznosi 350 MW.

Revitalizacija bloka B1 jeste deo Prve faze međunarodnog kreditnog aranžmana kostolačke kompanije „TE-KO Kostolac“ i kineske korporacije „CMEC“. Osim revitalizacije bloka B1, Prva faza međunarodnog kreditnog aranžmana obuhvata i izgradnju sistema za odsumporavanje, pristaništa i pruge, kao i već završenu revitalizaciju bloka B2. Blok B1 u ponoć planski zaustavljen

Blok B1 u Termoelektrani „Kostolac B“, kao što je i bilo planirano, u ponoć je isključen sa mreže i sada počinju pripremne aktivnosti za revitalizaciju. Veliki planski zastoj u radu ovog bloka trajaće do 30. novembra 2014. godine.

Inače, na osnovu operativnog dogovora sa direktorom proizvodnje EPS-a blok je zaustavljen kako bi se ispunio Program zaustavljanja, od pražnjenja bunkera do predaje postrojenja izvođačima.

Nakon hlađenja ložišta, prve aktivnosti su čišćenje i pranje kotlarnice, čišćenje unutrašnjosti kotla, regenerativnog zagrejača vazduha i elektro filtera. Prema Programu zaustavljanja bloka B1 i Planu revitalizacije B1 predaja postrojenja izvođačima je predviđena za ponedeljak, 3. mart, u jutarnjim satima. Nakon završene revitalizacije sinhronizacija je planirana za 1. decembar ove godine. Pripremni radovi na uređenju gradilišta su završeni i gradilište je prijavljeno nadležnim organima na teritoriji grada Požarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari