Napredak na svim poljima otkad je Nebojša Čović preuzeo je klub sa Malog Kalemegdana, dostigao je trenutni zenit ove takmičarske godine. Košarkaši Crvene zvezde u najboljoj su situaciji da arhiviraju uslovno rečeno nadimak „sledeća sezona“ i da sa trofeja u klupskim vitrinama skinu nataloženu prašinu u trenucima kada na njima bude osvanuo novi pehar iz nacionalnog šampionata ili ABA lige, što bi prema opservacijama renomiranih stručnjaka trebalo da bude prioritet crveno-belih.

U razgovoru za Danas Ranko Žeravica, Vladimir Kuzmanović i Ilija Kovačić složni su u oceni da Zvezda pruža sve bolje partije kako sezona odmiče, ali i da su potrebne određene korekcije kako bi crveno-beli ispunili sopstvena i očekivanja armije navijača.

– U odnosu na prethodnu sezonu napravljen je veliki pomak. Formiran je tim sa vrlo kvalitetnim igračima. Važno je da ekipa nije dostigla maksimum i da ima prostora za napredak u određenim segmentima. Recimo, Zvezda u ofanzivnom skoku treba da iskoristi Marjanovićevu visinsku dominaciju, jer bi Boban samo iz skoka u napadu mogao da postigne znatno veći broj poena. Igrač takvih karakteristika mora da igra klasičnu peticu, a ne da se u napadu toliko izvlači iz reketa, postavlja blokade na vrhu linije za tri poena i da se tako preterano troši. On mora da bude što bliže košu, zakovan na niskom postu, poput centara njegovih karakteristika u NBA – jasan je i britak Žeravica.

Jedan od najboljih srpskih trenera svih vremena živi na relaciji Beograd-Saragosa. Kada nije u Španiji redovan je na Zvezdinim utakmicama, na kojima iz prvog reda analizira igru crveno-belih.

– Neophodno je da se isprofiliše neprikosnovena startna petorka. Nisam pristalica preteranih i čestih rotacija tokom utakmice. Hijerarhija je vrlo važna, a ona se postiže time što se tačno zna mesto igrača u timu, takođe na treninzima mora češće da se igra pet na pet. Analize su pokazale da je Real Madrid tim koji u Evropi najviše igra pet na pet tokom treninga, čime postiže visok stepen uigranosti. Kvalitet Zvezdinih igrača nije sporan, ali su određeni pomaci neophodni. Crveno-beli imaju snage da na kraju sezone osvoje ABA ligu i domaće prvenstvo, kao i nacionalni kup. Igrači su željni internacionalne afirmacije, dokazivanja i zato izgovori bilo koje vrste za eventualni neuspeh neće biti opravdani – zaključio je srpski stručnjak.

Dokaz Zvezdinom sazrevanju jesu nastupi u Evroligi. Grčevi na licima igrača, vremenom su se pretvarali u osmehe, bez obzira na krajnji ishod mečeva. Vera u sopstvene mogućnosti bila je ideja vodilja, o čemu posebno mišljenje ima Ilija Kovačić, uvaženi sportski komentator, koji je i prenosio većinu evroligaških mečeva crveno-belih.

– Velika je šteta što Zvezda nije prošla u Top 16. Na osnovu prikazane igre to je sigurno zaslužila. Osim duela sa Makabijem u Tel Avivu, na svim ostalima bila je u prilici da trijumfuje. Jedini je tim koji skorom 4-6 nije prošao u narednu fazu. Na startu joj je falilo iskustvo igranja u Evroligi. Ekipa nije bila svesna svoje snage. Imali su previše respekta prema rivalima, a ujedno i nedovoljno samopouzdanja. Kako je sezona odmicala bili su sve sigurniji i ubedljiviji na parketu. Sreća im nije bila saveznik u nekim presudnim trenucima, na oba duela protiv Lokomotive i Panatinaikosa – istakao je Kovačić, koji smatra da je dolaskom Tadije Dragićevića Zvezda dobila veliko pojačanje.

– Kontinuitet rezultata u ABA ligi dokaz je forme crveno-belih. Dolaskom Dragićevića i nakon povratka Mitrovića Zvezda će dobiti brojne opcije u rotaciji. Pobedom nad Bilbaom stečena je lepa zaliha u borbi za prvo mesto u grupi. Evrokup je mnogo jače takmičenje nego prethodnih sezona. U konkurenciji su evroligaški timovi i vrlo jake ekipe iz prve faze Evrokupa poput Uniksa, Himkija, Valensije. Zvezda u takvoj konkurenciji nije favorit. Ona svoju šansu za prolaz u Evroligu naredne sezone prevashodno treba da traži uspehom u ABA ligi. Večiti rivali ujedno su i najveći favoriti na Jadranu i u domaćem prvenstvu. Verovatno će u međusobnim duelima odlučivati o trofejima i ko izgubi imaće neuspešnu sezonu. Važno je da rivalitet shvate sportski, jer pitanje pobeda i poraza nije pitanje života i smrti – poručio je Kovačić.

Posebno zanimljive opservacije imao je Vladimir Kuzmanović, uvaženi član poslednje Zvezdine generacije koja je osvojila domaći šampionat sada već davne 1998. godine.

– Ostaje žal što Zvezda prvi evroligaški meč nije igrala u Pioniru. Taj duel je determinisao njihov dalji put. Igračima poput Blažiča i Šilba nedostajala je konstantnost u pružanju dobrih partija. Kako je vreme odmicalo sve više je forsirana unutrašnja igra, u kojoj Marjanović, uz sve mane, može da izdominira. Igra je dobila oblik i ono što je važno momci nisu pali nakon ispadanja iz Evrolige. U odnosu na početak sezone kvalitet partija je bolji, a igra konstantnija, međutim ostaje žal što stranci nisu na vreme dovedeni, kako bi se uigravali tokom pripremnog perioda – naveo je nekadašnji bek-šuter autentičnog stila.

Kuzmanović je imao zanimljivu analizu kvaliteta i mogućnosti Zvezdinih pojačanja.

– Očigledno je da su Nelson i Dženkins vrlo slični igrači. Za Zvezdu je bilo bolje da jedan igrač takvog profila pokriva mesto jedinice, a ne dvojica. Obojica u poslednje vreme igraju znatno bolje u odnosu na start sezone, ali nijedan nije klasičan plejmejker. Zvezdi je neophodan vrhunski organizator igre uz kojeg bi šuterske sposobnosti Simonovića više dolazile do izražaja ili Šilbov kvalitet u prodoru i šutu. Real je najbolji primer kako su američki igrači prilagođeni španskim koji dominiraju na parketu, a stranci im pružaju podršku. Zvezda treba da forsira svoje igrače na mestima 2, 3 i 4, a da pojačanja u vidu stranaca potraži na pozicijama pleja i centra. Marjanoviću je recimo potreban partner na petici drugačijeg profila, brži, skočniji, niži, eksplozivniji, poput Slotera iz Reala. Često se dešava da se Nelson, Dženkins i Šilb smenjuju u organizaciji igre, što nikako nije dobro – naveo je Kuzmanović, poručivši na kraju izlaganja.

– ABA liga je jedino merilo vrednosti koje ima smisla. Pitam se čemu zaista služi domaće prvenstvo. Evrokup će Zvezdi oduzeti dosta energije i snage, a prioritet joj mora biti regionalno takmičenje. Sve posle završnice ABA lige pravo je mučenje i nema vrednost. Zvezdi je osnovni cilj osvajanje ABA lige – zaključio je bivši saigrač Topića, Topalovića, Bolića, Rakočevića.

Dragićević „guši“ mlađe

– Ako je Mitrović bio mlad igrač koji je dobio šansu, onda je nakon njegove povrede, prilika koja je ukazana Tejiću bila na mestu. Dragićević bi mogao da „uguši“ Mitrovića kada se oporavi, a šta onda uraditi sa Tejićem. Malo je klubova u kojima se mladi igrači mogu adekvatno razvijati. Kod nas je i pojam o mladom igraču malo pomućen. Sa 21 godinom igrač se već smatra starijim, a šansa se ukazuje nekom sa 19 godina. Teško je pronaći prostor i ulogu takvim igračima, a istovremeno postizati rezultate – iskren je Kuzmanović.

Zvezda da zagrize za Novaka

– Da sam u mogućnosti, Ristića ne bih pustio ni po koju cenu. Mladi igrači su položili testove i zaslužuju šansu. Moraju da budu strpljivi. Iako nisam gledao Jovana Novaka, prema informacijama koje imam Zvezda svakako mora da zagrize za takvog igrača – poručio je Žeravica.

Šilb amater u dodavanju

– Igrači održavaju visok nivo forme tokom sezone što je za svaku pohvalu. Ipak, ne mogu a da ne kažem da je recimo Šilb pravi amater u dodavanju. Često ima po četiri izgubljene lopte na utakmici, dok je protiv Budućnosti „prodao“ čak sedam lopti. To su zabrinjavajući podaci – kritičan je Žeravica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari