Posle loših izdanja u Evrokupu, Crvena zvezda i Hemofarm u okviru 10. kola Jadranske lige, imaće lepu priliku da u međusobnom duelu u hali Milenijum u subotu pokažu zbog čega ih mnogi stručnjaci smatraju za sigurne učesnike fajnal-fora ovog regionalnog takmičenja. Nakon izvanredne igre protiv CSKA, košarkaši Partizana dočekuju „fenjeraša“ Vojvodinu (16.00, TV FOX), od koje se može očekivati pozitivna reakcija posle smene trenera i dolaska Milana Minića na mesto prvog stručnjaka. Za sve ljubitelje košarke u Srbiji biće veoma interesantno na kakav će način FMP odigrati u Zadru, koji važi za negostoljubivog domaćina.

Vrščani su započeli sezonu veoma dobro. Krasi ih dosta solidna odbrana kao i poprilično koncizan napad. Trener Karadžićkoristi svih 12 košarkaša u rotaciji čime održava visok nivo i tempo igre. Primetno je da linije tima nisu još uvek dovoljno uigrane, kao i da pojedini košarkaši ne koriste na adekvatan način svoje individualne osobenosti. Ipak, raznovrsnost i kreativnost Pavkovića i Markovića kao i dobra saradnja sa centrima u postavci pika, jesu najvažniji epiteti u ofanzivnom aspektu igre.

– Dobro poznajemo ekipu Zvezde. Odlično su započeli sezonu u Jadranskoj ligi, što jasno ukazuje koliko su dobar tim. Imaju nekolicinu kvalitetnih i iskusnih košarkaša. Nama kao i njima dobro će doći ovaj duel posle slabijih partija u Evrokupu. Biće to lepa prilika da se iskupimo za nedovoljno angažovanu igru na inostranoj sceni. Siguran sam da će mečodlučiti kvalitetna odbrana. Ukoliko budemo odigrali dobro u defanzivi, ubeđen sam da ćemo trijumfovati – istakao je plejmejker Hemofarma Stefan Marković.

Svesni su u taboru crveno-belih koliko ih težak mečočekuje u Vršcu. Nema sumnje da će utakmica u Milenijumu biti jedno od najtežih gostovanja u NLB prvenstvu.

– Mislim da posle Cibone, ne računajući Partizan sa kojim uslovno rečeno delimo halu Pionir, gostovanje u Vršcu jeste svakako jedno od najtežih. Rečje o timu koji igra modernu košarku. Imaju balans između spoljne i unutrašnje linije, kao i kvalitetnu kombinaciju mladih i iskusnih igrača. Očekuje nas veoma teška utakmica. Nadmetati se sa takvim timom na njihovom terenu popriličan je izazov. Vrlo je teško prognozirati rezultat ali mislim da imamo šanse da trijumfujemo – naglasio je Svetislav Pešić, trener kluba sa Malog Kalemegdana.

Izabranici Duška Vujoševića u duelu sa Vojvodinom moraju pokazati koliko su ozbiljan tim. U goste im dolazi ekipa koja je u dosadašnjem delu prvenstva demonstrirala poprilično lošu igru u napadu kao i premalo agresivnosti u odbrani. Očekivano je da će plejmejker Popović, kao i Šutalo koji je izraziti bek šuter, popraviti kretnju u ofanzivnom aspektu igre. Neophodno je da prva linija odbrane bude znatno „čvršća“, u čemu bi na strani pomoći mogli da se istaknu Borovnjak, Jovanovići Bajić. Zagrađivanje igrača, kao i postavka na korak ispred protivničkog košarkaša neophodni su elementi u defanzivnom aspektu igre, bez kojih bi Novosađani bili osuđeni na poraz u Pioniru.

Nema sumnje da „panteri“ gaje dosta brzu i agresivnu igru koja ne odgovara Zadranima. Aduti trenera Klipe moraju obratiti pažnju na plejmejkera Stipčevića koji ima popriličnu slobodu u igri. Dobro poznati Gečevski i Ivanov svojim šutem sa poludistance kao i leđnom tehnikom mogu poprilično namučiti centre FMP. Ipak, ostaje nada da tim iz Železnika može do treće pobede u Jadranskoj ligi.

Parovi

Parovi 10. kola: Bosna – Split 96:75, Partizan – Vojvodina, Hemofarm – Crvena zvezda, Zadar – FMP, Krka – Cibona, Zagreb – Budućnost (subota), Helios – Olimpija (nedelja).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari