„Otrovne strelice“ sa ne toliko oštrim vrhovima razmenjivali su poslednjih dana Partizan i Crvena zvezda međusobno se gađajući preko Đorđa Gagića i Aleksa Marića. Dvoboj je završen političkim kompromisom, s obzirom da nijedna strana nije zadovoljna, ali se takođe ni crno, a ni crveno-beli ne osećaju poraženim.

Partizan je ostao bez Đorđa Gagića, nije uspeo da angažuje Aleksa Marića, dok je navodno „koketiranje“ Zvezde sa obojicom imalo neuspešan epilog po klub sa Malog Kalemegdana. Podignuta prašina zapravo je bila najbolja uvertira za srpsko-hrvatske derbije u kojima će Crvena zvezda umnogome odrediti ambicije svog večitog rivala kada je u pitanju napad na treće mesto ABA lige uoči plej-ofa. Partizan u subotu izlazi na „crtu“ podmlađenoj, ali i vrlo motivisanoj Ciboni (17.00), dok će Zvezda posle meča u Atini protiv Panatinaikosa u ponedeljak dočekati Cedevitu (20.30).

Ukoliko trijumfalno napuste Zagreb, crno-beli će sigurno u ponedeljak navijati za Zvezdu, ako njihove komšije savladaju Cedevitu, imaće isti skor sa Zagrepčanima, ali i obavezu da u poslednja četiri kola ostvare isto toliko pobeda. Jedino na taj način moći će da valorizuju eventualni poraz Cedevite u Zagrebu od Budućnosti, s obzirom na to da su izabranici Jasmina Repeše uspešniji od Partizana u međusobnom skoru.

– Idemo u Zagreb sa ambicijom da dobijemo utakmicu, svesni da je Cibona oslabljena odlaskom trojice igrača, ali da su to nadoknadili prilikama koje su dobili mladi talentovani igrači, entuzijazmom, povećanim angažovanjem preostalih igrača. To su najbolje prikazali na poslednjoj utakmici sa Cedevitom. Praktično su 50 sekundi pre kraja imali tri razlike i dva slobodna bacanja. Krušlin je, dečko, verovatno bio pod velikom tremom, bio je svestan da su veliki izgledi da se utakmica dobije ako ubaci makar jedno bacanje, a promašio je oba. Tako su izgubili dobijenu utakmicu. Pokušaćemo, dajući sve od sebe, da dobijemo i tu utakmicu i na taj način da čekamo priliku da na što boljoj poziciji završimo regularni deo ABA lige, pred plej-of – poručio je Duško Vujošević.

Zvezda je u devetom kolu uz veliku dozu sreće pobedila Cedevitu (88:87), međutim u odnosu na kraj novembra kada je odigran susret u Zagrebu, izabranici Dejana Radonjića nalaze se u očiglednom padu forme. Zbog surovog ritma od dve utakmice nedeljno igrači su i umorni, tako da će Cedevita sigurno imati svoje šanse u Beogradu. Dobra vest za crveno-bele je što bi Stefan Jović trebalo da se nađe u sastavu, dok je nastup Nemanje Dangubića i dalje neizvestan. Na drugoj strani Roko Leni Ukić nije nastupio na poslednjem duelu sa Cibonom, kada je Cedevita u triler završnici došla do pobede zadržavši velike šanse da se na kraju regularnog dela nađe na trećem mestu.

Cibonin nadolazeći talas

Dolaskom Aleksandra Petrovića i Danijela Lutza Cibona se opredelila da budućnost kluba bazira na igračima iz svog pogona. „Vukovi“ trenutno imaju trojicu perspektivnih centara. Ivica Zubac (18, 214 cm, 120 kg) debitovao je za prvi tim nakon odlaska Jura Lalića. Josip Popić (17, 210 cm, 130 kg) košarkom je počeo da se bavi pre dve godine, a iz Graca je stigao u Cibonu prošlog leta, a rodom je iz Dervente. Krešimir Nikić (16, 212 cm), kome predviđaju da će porasti do 219 cm, nastupajući za juniore Cibone u prošlom finalu Kupa Dražen Petrović sa Cedevitom imao je 25 skokova uz 21 poen. Osim njih trojice velika budućnost su Lovro Buljević (16, 209 cm), kao i Antonio Jularić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari