Prvenstvenu pauzu u Crvenoj zvezdi su pokušali da iskoriste za rešavanje gorućeg problema – obezbeđivanja evropske licence za narednu sezonu posle jednogodišnje suspenzije. Prvi korak je načinjen krajem marta, predavanjem dokumentacije Komisiji za licenciranje FS Srbije. Svi fudbaleri prvaka Srbije su pristali na reprogramiranje dugova, ali najteži deo tek predstoji. Naime, u veoma kratkom roku, najkasnije do 31. maja, neophodno je obezbediti čak šest miliona evra za izmirenje dugova, iako je početkom godine ta suma bila skoro duplo veća… Najveći teret je na generalnom direktoru kluba Zvezdanu Terziću, a predsednik Svetozar Mijailović je u jednom neformalnom razgovoru samo prozborio „da se prolazi kroz pakao zbog licence za Evropu, ali da će se i to već nekako rešiti“.


Međutim, na Marakani je već dugo katastrofalna finansijska situacija, pa Zvezda nema mnogo izbora. Prva, i po mnogima jedina realna, opcija je sklapanje novog ugovora sa generalnim sponzorom Gaspromom. Procenjuje se da bi za pet godina crveno-belima od Rusa trebalo da pripadne oko 20 miliona evra, što bi bila garancija za podizanje kredita koji bi se odmah iskoristio za dobijanje evropske vize. Druga mogućnost je da se cela situacija prebrodi na volšeban način, odnosno da pomoć i podrška stigne (in)direktno od državnog vrha Srbije. Kako saznajemo, jedna banka je spremna, ali samo uz jake garancije, da izađe u susret Zvezdi i da joj preko potreban kredit.

Od nove uprave Crvene zvezde je zasad slaba vajda, a prošle nedelje na sastanak nisu došli upravo oni od kojih se očekivalo najviše da obezbede bar deo sredstava. Situacija je veoma teška, gotovo bezizlazna, ali uprkos tome čini se da je Zvezda, ipak, blizu evropske licence. Međutim, možda bi ovom prilikom valjalo podsetiti na čuvene Geteove stihove iz Fausta: „A sad se vazduh utvarama tako napunio, da niko ne zna kako bi se njima uklonio“. Nažalost, nad Marakanom se nakupilo mnoštvo utvara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari