Poraz Partizana od Budućnosti u Podgorici u poslednjem kolu regularnog dela ABA lige automatski je spojio večite srpske rivale u polufinalu plej-ofa. Samim tim crno-beli su prekinuli seriju od 12 pobeda u regionalnom takmičenju i to u trenutku kada su trijumfom mogli da sa druge pozicije dočekaju rasplet za plasman u Evroligu. Ovako, izvesno je da će u seriji na tri dobijena meča, počevši od 14. aprila, Crvena zvezda i Partizan vojevati „bitke“ za jedno mesto u Evroligi naredne godine, što je scenario koji niko nije želeo u srpskoj košarkaškoj javnosti.

– Svi smo očekivali da se Zvezda i Partizan neće sastati u polufinalu, želeli smo da naše dve ekipe naredne sezone igraju u Evroligi. Crno-beli su propustili šansu u Podgorici, odigrali su poslednjih pet-šest minuta utakmice izuzetno loše. Prekinuli su seriju od 12 uzastopnih pobeda, međutim dovođenjem Džoša Akojona dobili su kvalitet na mestu jedinice i samim tim više opcija u rotaciji. Zvezda je u maloj prednosti, favorit je, ali to ne mora ništa da znači. Polufinalna serija se igra na tri dobijene utakmice i Partizan u takvom sistemu može da napravi veliki rezultat i da se plasira u Evroligu – prognozirao je čuveni Dražen Dalipagić u razgovoru za Danas.

Proslavljeni reprezentativac Jugoslavije, najbolji strelac u istoriji Partizana, koji je igračku karijeru završio u Crvenoj zvezdi, obrazložio je svoj stav po kome su crveno-beli blagi favoriti.

– Prednost Zvezde je u ujednačenosti tima, osim Marjanovića hteo bih da naglasim da i Vilijams i Dženkins imaju odličnu sezonu. Zvezda u kontinuitetu igra na visokom nivou, o čemu i svedoči skor (24-2) na kraju regularnog dela. Partizan je imao puno oscilacija, pružao je loše partije u prvom delu, da bi u nastavku ABA lige zaigrao dosta bolje. Ukoliko crno-beli smanje oscilacije, pronađu sigurnost u igri mogu da izbace Zvezdu – naglasio je popularni Praja.

Vujošević (ni)je prednost

– Teško je reći da li iskustvo i znanje Duška Vujoševića mogu biti od presudne važnosti za Partizan; to je sve relativno, možda mogu, a možda i ne. Setimo se koliko je Partizan igrao loše u prvom delu sezone, dok nisu došli Mačvan i Pavlović, tu Vujošević ništa nije mogao da uradi, jednostavno bez kvalitetnih igrača nema rezultata. U kontekstu taktike, discipline i nekih detalja, njegovo znanje i iskustvo mogu doprineti uspehu Partizana – istakao je Dalipagić.

Večitima je mesto u Evroligi

– Subjektivno rečeno Zvezdi i Partizanu je mesto u Evroligi, međutim Budućnost sa Kukom, Rejnoldsom i Planinićem zaista predstavlja dobru ekipu, što je sigurno i Cedevita. U poređenju ove četiri ekipe detalji odlučuju o tome ko je bolji, ali je moja želja bila da naše ekipe vidim sledeće sezone u Evroligi – žali Dalipagić za propuštenom šansom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari