Grupa Delija iz Požarevca okupila se da proslavi 20 godina od kada je Crvena zvezda u Bariju osvojila titulu klupskog prvaka Evrope u fudbalu. Grupu su činili jedni od prvih navijača koji su formirali grupu Delije Pozarevac još davne 1989. godine.

Proslavu su započeli zajedničkim gledanjem finala Barselona – Mančester. Potom su tačno u ponoć, kada je započeo 29. maj, pustili snimak legendarnog meča Zvezda – Olimpik i uz „iće“ i piće nazdravljali jedni drugima podsećajući se na te slavne dane. Okupljene delije gledajući tu utakmicu evocirali su uspomene prepričavajući doživljaje sa utakmice, kao i o navijačima koji su bodrili Zvezdu tih godina. Oni koji su ovog dana slavili a činili su deo grupe Delije Požarevac su Dejan Krstić, Mlađan Ilić, Dragan Marković, Tomislav Janković i Vladan Ivanović.

Jedan od vodećih Delija u Požarevcu, Dejan Krstić rekao je da se istorija ponovlja i po tom principu Zvezda će opet dobiti pehar namenjen Evropskim šampionima.

– Zvezda je život sve drugo su sitnice. Otac i majka su mi podarili život ali najlepše trenutke sam doživeo uz Zvezdu na Severu. Toliko lepih trenutaka kad sam na Severu sa svojim drugovima ne može se opisati. Znam da će se vratiti slavni dani naše prošlosti jer neko ko jednom digne pehar dići će ga i opet – izjavio je Krstić sa puno optimizma u Zvezdin „kambek“.

Mlađan Ilić se osvrnuo na sećanje kako su napravili prvu zastavu Delije Požarevac.

– Te 1989. kada su se svi navijači udružili u Delije Sever. Mi u Požarevcu smo napravili prvu organizovanu grupu koju je u prvom trenutku činilo oko 20 momaka koji su išli redovno na utakmice. Zastavu smo napravili tako što smo te 1989. za prvomajske praznike „pozajmljivali“ crvene komunističke zastave opšivali ih i napravili zastavu dužine 10 m i lepljivim platnom ispisali Delije Požarevac, zastavu smo uvek postavljali na Severu prema istoku i to je bilo naše mesto za zastavu a grupa je bila u centru kopa – priseća se Ilić.

Najveći šeret među požarevačkim Delijam Dragan Marković – Gaga, koji, čak, ima broj telefona istovetan datumu Zvezdinog uspeha u Bariju je rekao da je to najlepši period njegovog života i da Sever ne može da se opiše rečima već treba doživeti tu strast kako se voli klub.

Svi do jednog su bili protiv dolaska predsednika Srbije Borisa Tadića u posetu Crvenoj zvezdi. Oni smatraju da je na taj način Marakana oskrnavljena jer je Tadić sam priznao da je navijač Partizana.

– Sada moramo ponovo da osveštamo naš stadion. Pozvaćemo vladiku Grigorija, koji je osvedočeni Delija, da uradi taj obred kako bi oterao sve „Đavole“ koji su došli na Marakanu. – poručije šta treba da se uradi povodom ovoga Delija Mlađan Ilić, poznatiji kao Hoki. Njegov drug Krle smatra da je predsednik došao samo da pokupi političke poene.

– Tadić je na preporuku svojih markentiških savetnika Šapera i Krstića došao u posetu Zvezdi kako bi zadobio političke poene, jer je poznato da Zvezda ima ubedljivo najviše navijača. On misli da će zadobiti glasove zvezdinih navijača… – konkretan je Krstić koji pored funkcije funkcionera u požarevačkim Delijama obavlja i političku funkciju predsednika Gradskog odbora Nove Srbije u Požarevcu.

Dragan Marković poziva predsednika Tadića da dođe na stadion pa da vidi koliko je njegova poseta uspela.

– Neka dođe na Marakanu. Onda će da vidi koliko ga „Sever“ voli i poštuje – poručuje Marković.

Za uspehe Partizana krive predsednika republike Tadića i predsednika FSS Karadžića.

– Oni su napravili državni projekat zvani Partizan, i to u gotovo svim sportovima. Zbog toga su osvajili ovoliki broj titula ali kada zaigraju u Evropu, postaju lak plen i topovska hrana evropskim klubovima. -u glas pričaju okupljene Delije i dodaju da već od sledeće sezone počinje Zvezdin povratak na stazu stare slave. Oni se podsmevaju Tadićevoj izjavi da je Partizan igranjem finala Kupa Šampion u Briselu 1966. godine započeo, a Zvezda osvajanjem tiule 1991. godine u Bariju, završila uspon srpskog fudbala na fudbalski vrh Evrope.

– Mi kad smo osvojili trofej kada je fudbal je bio na mnogo, mnogo višem nivou, nego onda – s podsmehom su Delije napravile paralelu.

Na kraju Tomislav Janković poručio je grobarskim pakosnicima koji prave sprdnju sa njihovim jubilejom:

– Kažu neki to je bilo davno a mi im odgovaramo: jeste bilo davno ali je bilo, i pehar dan danas stoji na Marakani, tako da ga mogu svi videti.

Na kraju su poručili: „Sve što smo želeli sve što smo hteli to su nam dali crveno beli“ i zapevali:

„Nek’ nam Bog da sreće,

da se vrate dani,

slavni dani naše prošlosti,

da se i deca naša na Marakani,

raduju svetskoj tituli…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari