Dugo je Crvena Zvezda prednjačila u pobedama nad večitim rivalom, a njena Marakana bila neosvojiva trvrđava za komšije, a onda je zaređala sa neuspesima. U taboru vodećeg superligaškog tima i domaćina 139. duela dva naša najveća kluba veruju da je vreme za prekid crne serije od sedam mečeva bez slavlja.

– Večiti derbi je trenutak koji traje devedeset minuta. Isto sam razmišljao i dok sam ih igrao. I uvek sam ih brojao. Znam i koliko ih nisam dobio kao pomoćnik u stručnom štabu. Vreme je da se prekine ta crna serija. Kao i uvek, pobediće onaj koji se bolje snađe. Verujem da će to biti moj tim – optimista je bivši igrač crveno-belih Aleksandar Kristić, kojem će ovo biti prva takva utakmica na mestu šefa struke ekipe iz Ljutice Bogdana.

Mladi Zvezdin strateg priznao je da uoči meča sa Sevojnom, u prošlom kolu, nije od brige pet dana spavao. Ovog puta je mnogo mirniji.

– Valjda sam se tada toliko izmorio da sam poslednjih dana mirno spavao. Ovog puta me ništa ne muči i brine, nemam nikakvih problema i dilema. Spreman sam za veliki ispit. Igrači takođe. Jedva čekamo sutrašnji dan – raspoloženo je juče zvučao Kristić, uveren da će, bez obzira na klupsku opredeljenost, i navijači zadovoljni napustiti tribine.

– Dosta je bilo priče o nefudbalskim stvarima, Zvezdin stručni štab i fudbaleri učiniće sve što je u našoj moći da se posle ove utakmice priča samo o igri i rezultatu. Danas je lep dan, neka i subota bude takva. Neka sve prođe u redu, kako dolikuje jednom fudbalskom prazniku – apeluje na navijače oba tima trener crveno-belih, koji je u svoje ime obećao vitešku borbu na terenu.

– Teren Marakane nije opera ili pozorište već fudbalsko bojno polje. U derbijima je uvek bilo i biće varnica, ali moramo se potruditi da sve ostane u granicama normale. To je naša obaveza. Pogotovo u ovakvim okolnostima – podseća Kristić, naslednika ratka Dostanića, s kojim Zvezda već nedeljama ne zna za rezultatski kiks u trci za, tri preduge sezone, čekanu titulu.

Mada bi po nekoj računici njegovom timu i remi bio po meri, zamenik apitena Ognjen Koroman ne bi bio zadovoljan nerešenim rezultatom.

– S obzirom da derbi igramo kod kuće i dugo ne čekamo pobedu ne bi me zadovoljilo osvajanje samo jednog boda – jasan je najiskusniji fudbaler crveno-belih, koji se kroz karijeru mnogo više radovao nego tugovao posle mečeva s Partizanom, a u sećanju mu je nadjuže ostao onaj u kome je bio strelac oba pogotka u jednom remiju.

STADION: Crvene zvezde. KAPACITET: 30.000 mesta. Sudija: Slobodan Veselinović (Valjevo).

CRVENA ZVEZDA: Stramenković, Ninkov, Li Adi, Đorđević – Tošić, Milovanović – Isah, Vešović, Kadu, Koroman – Kaluđerović. Trener Aleksandar Kristić.

PARTIZAN: Stojković – Miljković, Jovanović, Krstajić, Lazevski – Smiljanić, Petrović, Tomić, S. Ilić – Kleo, Boja.

Trener Aleksandar Stanojević.

Medijsko usijanje

Uvek je mečeve Partizana i Crvene zvezde pratio veliki broj stranih izveštača, pošto naš večiti derbi spada u sam vrh klupskih rivalstava u Evropi, ali ovog puta je interesovanje veće nego ikada, pa će pored nekoliko stotina predstavnika naših medija sliku, reč i ton sa beogradske Marakane slati i sedamdesetak njihovih kolega iz drugih zemalja.

Policija na sve strane

Nikada u dugoj istoriji večitih derbija u njegovu organizaciju nije bilo uključeno toliko pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Što na samom stadionu, što u njegovoj blizini i na mestima potencijalnih obračuna huligana iz oba navijačka tabora, utakmicu će obezbeđivati oko 5.000 policajaca. S dozvolom da upotrebe sva dozovoljena sredstva u sprečavanju i rešavanju incidenata. Pa i pekinu meč, ako krene po zlu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari