Milorad Ulemek Legija nije donosio nikakve odluke za protest Jedinice za specijalne informacije, tvrdi bivši zamenik komandanta JSO Zvezdan Jovanović, koji je juče pred Specijalnim sudom preuzeo odgovornost za „organizaciju dešavanja“ iz novembra 2001.

U nastavku suđenja za oružanu pobunu Jovanović je odbio da iznese odbranu pred sudskim većem, ali je pristao da odgovara na pitanja ostalih optuženih, i to nakon što su sudu predočeni delovi njegovog iskaza datog u zatvoru Zabela, tokom istrage 2010. U tom iskazu Jovanović tvrdi da je „apsolutno netačno“ da su pobunu organizovali Ulemek i vođa zemunskog kriminalnog klana Dušan Spasojević, te navodi da je zahteve formulisao on lično zajedno sa tadašnjim komandantom JSO Dušanom Maričićem. Dodao je da je na Maričića imao uticaj kao njegov ratni starešina iz rata na Kosovu.

„Potpuno slučajno je što je tog dana Legija imao suđenje“, rekao je Jovanović u istrazi o danu kada su pripadnici JSO blokirali autoput kod beogradskog Sava centra. Takođe je pomenuo i da je pripadnicima JSO „Legija preneo garancije premijera Zorana Đinđića da Jedinica neće snositi posledice zbog protesta“.

Odgovarajući na pitanja Ulemeka, Jovanović je rekao da je poslednje naređenje od njega primio 1999, te da je JSO htela da organizuje pobunu, onda to sigurno ne bi najavljivala. Kao bivši pripadnik specijalnih jedinica, misli li da je JSO mogla da zauzme aerodrom, Vladu i zgradu RTS, pitao je Ulemek, na šta mu je Jovanović odgovorio sa „možda u određenom kratkom roku nešto od toga“. Dodao je da zbog male brojnosti JSO ne bi mogla da zadrži kontrolu u slučaju napada brojnijih formacija. Na Ulemekovo pitanje da li je JSO ušla u protest zbog saradnje sa Haškim tribunalom ili zbog zloupotrebe njenih pripadnika prilikom hapšenja braće Banović, Jovanović je odgovorio da je Jedinica bila zloupotrebljena delom i zbog tadašnjeg zamenika načelnika RDB Zorana Mijatovića. Prema Jovanovićevim rečima, Mijatović je zbog ličnog sukoba sa prvim komandantom JSO Frankom Simatovićem Frenkijem i zbog smenjivanja 1992. kasnije nastojao da iskompromituje Jedinicu. Dodao je i da je Mijatović stalno „podizao tenziju“ u JSO i „zbog Haga i zbog navodnih ubistava“, ali da „stav JSO nije bio zasnovan na kolektivnom strahu od isporučenja Haškom tribunalu“, već na želji da se radi zakonito i ne ispunjavaju „lažna naređenja“.

Ulemek i Jovanović oslovljavali su jedan drugog sa „vi“ tokom komunikacije za sudskom govornicom, i kao i u dosadašnjem toku, ovog procesa, bili su odeveni u zatvorske uniforme, isto kao i Maričić. Njih trojica u Zabeli služe višedecenijske kazne za ubistvo premijera Đinđića i druge zločine, dok se ostala optužena petorica bivših pripadnika JSO, koji su kasnije raspoređeni na druge dužnosti u policiji i BIA, brane sa slobode.

U današnjem nastavku suđenja trebalo bi da Maričić iznese odbranu, kao i da ostali optuženi – Mića Petraković, Vladimir Potić, Dragiša Radić, Dragoslav Krsmanović i Veselin Lečić, postavljaju pitanja.

Svedočenje Vladimira Bebe Popovića

Iznošenje odbrane juče je završio Vladimir Potić, sadašnji pripadnik PTJ Žandarmerije, koji je u vreme pobune nastupao kao portparol JSO. Njegov advokat Gradimir Nalić zatražio je od Potića da se izjasni povodom svedočenja bivšeg šefa Biroa za komunikaciju Vlade Srbije – Vladimira Bebe Popovića, na suđenju za ubistvo Đinđića, gde Popović kaže da je Potić „15 dana pre pobune stigao u JSO da je organizuje iz Vojno-obaveštajne agencije“. „U JSO, sam od 1998, dakle tri godine pre toga“, rekao je Potić.

Staklo i zatvor

„Sud ne može da digne staklo u zatvoru“, ovim rečima je predsedavajući sudskog veća Vladimir Vučinić juče okončao raspravu sa advokatom Milorada Ulemeka po službenoj dužnosti Dušanom Dankovićem. Advokat tvrdi da su ljudska prava Ulemeka grubo narušena, pošto nema pravo na poverljivu komunikaciju sa advokatom u zatvoru, na šta mu je sudija odgovorio da je sud u vezi s tim učinio sve što je u njegovoj moći. Omogućen im je i kompjuter kako bi imali uvid u dokumente za suđenje, dodao je sudija, aludirajući na Ulemeka, Jovanovića i Maričića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari