Optuženi Vojislav Šešelj tvrdio je juče u Haškom tribunalu da pripadnik „crvenih beretki“ Zvezdan Jovanović1992. nije pljačkao Muslimane u Bosanskom Šamcu i da 2003. nije ubio premijera Srbije Zorana Đinđića.


– Cela Srbija zna da Zvezdan Jovanović nije bio pljačkaš nego izuzetan profesionalac. Je li ubio Đinđića? Ja lično ne verujem. Suđenje je bilo u sumnjivim okolnostima, a mnoge stvari su bile napakovane – rekao je Šešelj tokom unakrsnog ispitivanja svedoka optužbe Sulejmana Tihića.

Tihićje ostao pri ranijem iskazu da je Jovanovićbio „razbojnik“ i da je u Bosanskom Šamcu u aprilu 1992. automobile oduzete od Muslimana švercovao u Srbiju, falsifikujući saobraćajne dozvole. Jovanovićje, kazao je Tihić, odnosio mašine iz šamačkih fabrika čemu su se protivili i lokalni Srbi.

Šešelj je tvrdio i da je JNA sredinom aprila 1992. „legalno zarobila“ Tihića kao „pobunjenika“ koji je posedovao oružje. Potvrđujući da je „zadužio automatsku pušku i pištolj“, ali da ih nije nosio, Tihić, tadašnji šef lokalnog ogranka Stranke demokratske akcije, uzvratio je, međutim, da „nije bilo legalno da JNA okupira Skupštinu Opštine i stanicu policije i zarobi sve zvaničnike koji nisu bili Srbi“.

– JNA nije mogla menjati vlast, tim pre što je niko nije napadao – kazao je svedok koji je sada predsednik Stranke demokratske akcije BiH.

Ne osporavajući Tihićevo svedočenje da su ga teškom zlostavljanju podvrgli pripadnici srpskih paravojski i JNA dok je, od aprila do avgusta 1992, bio u više pritvora u BiH i Srbiji, Šešelj je sugerisao da odgovornost za to snosi tadašnji šef uprave bezbednosti JNA Aleksandar Vasiljević. Tihićje rekao da „ima više krivaca“.

Svedok je potvrdio i navode iz svoje izjave koje mu je lider radikala pročitao, da su se Muslimani u Bosanskom Šamcu s proleća 1992. naoružavali kanalima iz susedne Hrvatske, uz opasku da je to bilo „ništa“ u poređenju sa oružjem koje je JNA prethodno podelila srpskom stanovništvu u BiH.

Zločini nad nesrbima u Bosanskom Šamcu izbačeni su, odlukom sudskog veća, iz optužnice protiv Šešelja uoči suđenja, ali je tužiocima dozvoljeno da o njima izvode dokaze kao ilustraciju „obrasca ponašanja“ dobrovoljaca SRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari