Treći po redu ovosezonski večiti derbi ne da nije bio srećan za Crvenu zvezdu DIVA, već je zapravo bio rekapitulacija svega viđenog što su crveno-beli prikazali u regularnom delu ABA lige. Skor od svega 11 pobeda i čak 15 poraza realan je pokazatelj sposobnosti izabranika Svetislava Pešića koji su sinoć izgubili po treći put u nizu od košarkaša Partizana mt:s, ovoga puta na oproštaju od regionalnog prvenstva (84:69).

 

C. zvezda DIVA – Partizan mt:s 69:84

(14:17, 15:17, 17:24, 23:26)

Hala: Pionir. Gledalaca: 3.000. Sudije: Muhvić, Radović (Hrvatska), Šutulović (Crna Gora).

Crvena zvezda DIVA: Čović 8 (4as), Marković, Ilić 2, Lazić 2, Nedović 8, Lešić 6, Subotić 5, Nikolić 4, Tomas 16, Milutinović, B. Popović 10 (4as), P. Popović 8.

Partizan mt:s: Kecman 2, Raduljica 8, Lučić 8, Milosavljević 2, Bogdanović 3, Katić 10, Bešović, Čakarević, Džejms 20 (4as), Mačvan 18 (14sk), Anđušić 10, Bertans 3.

 

Na žalost publike u Pioniru dva najbolja srpska kluba prikazala su preskromnu igru u kojoj je viđena dekadencija gotovo u svim elementima, a prednjačili su košarkaši Crvene zvezde.

Čak bi i običnom laiku sinoć bilo jasno da crveno-beli ne u četiri, već u osam pa i više četvrtina ne bi mogli ozbiljnije da ugroze košarkaše Partizana jer su zapravo u odnosu na rivala inferiorni u svim elementima igre. Podatak da su crno-beli izgubili skoro dvadeset lopti ilustruje svu nemoć Zvezde, budući da crveno-beli nisu bili ni na pragu da iskoriste toliki broj poklonjenih napada.

Partizan je takođe odigrao loš, najblaže rečeno prosečan meč, ali je u svakom trenutku imao sigurno rešenje u vidu centarske linije, pre svih Mačvana i Katića, dok je Džejms u igri jedan na jedan probijao kad god je poželeo. Imao je doduše Bojan Popović par oduzetih lopti u driblingu, međutim u fazi napada delovao je veoma smušeno kao i njegovi saigrači. Zvezda je mogla da pretrpi i veću rezultatsku katastrofu, samo da je kojim slučajem spoljna linija crno-belih, izuzev Anđušića, odigrala za nijansu angažovanije i preciznije u šutu sa distance.

Neshvatljivo je da bekovi crveno-belih za 40 minuta nisu napravili gotovo nijedan prodor ili iskreirali šut sa distance. Mučno je bilo gledati Petra Popovića kako u reketu pokušava da se izbori za poziciju. Fizički inferiorniji bez pomoći saigrača više je delovao kao junior u duelima sa Raduljicom i Katićem. Zvezda je u par navrata uspela da spusti razliku na podnošljivih šest poena, međutim čak ni u fazi tranzicije iz polukontri nisu napravili lake poene. Naprotiv, bezglavo su srljali, naročito Tomas, Nedović i Lešić, tako da je na mahove nastup izabranika Svetislava Pešića dobio obrise tragikomičnosti. Apsolutno ništa nije štimalo u redovima domaćina. Najveći broj napada završavan je u igri dva na dva, međutim bez šuta sa distance i u takvoj igri crveno-beli su bili predvidljivi i za Partizan preskroman plen.

Gosti su kad god je bilo potrebno pojačavali gas i pritisak na papučicu, a kočnicu su pogotovo izbegavali Džejms i Anđušić. Pokušaj Zvezde da zonom izoluje centarsku liniju rivala delovao je kao jedva vidljivi sunčev zrak nad tmurnim nebom iznad Malog Kalemegdana.

Crveno-belima su pod hitno potrebna pojačanja, a budući da do subote traje prelazni roku u domaćem prvenstvu, koje startuje narednog vikenda, sasvim je moguće da u Zvezdu stignu neka nova lica, jer postojećim bledilo nikako da pređe u rumenilo.

Jovanović: Iskontrolisali smo skok

– Svaki meč sa Zvezdom je uvek težak bez obzira da li ima rezultatski značaj, a tako je bilo i ovaj put jer je derbi opravdao svoj naziv. Pobeda nam znači zbog samopouzdanja u nastavku takmičenja domaćeg šampionata i pred nastup na završnom turniru ABA lige. Uspeli smo da iskontrolišemo skok i to je odnelo prevagu. Primetio se nedostatak Petra Božića jer je protivnik znao da imamo samo jednog pravog kreatora igre, pokušali su da umore Džejmsa, što se i videlo u pojedinim trenucima – istakao je nakon pobede trener Partizana mt:s Vlade Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari