Zvonimir Šimunec: Biznismen u filmskim vodama 1Foto: snapshot youtube

„Film ‘Bilo jednom u Srbiji’ je oda Leskovcu, gde sam živeo dvadeset godina, koji je u periodu između 1920. i 1940. zbog ubrzane industrijalizacije proglašen ‘srpskim Mančesterom’, što je bilo oficijelno priznanje“, izjavio je Zvonimir Šimunec najavljujući premijeru romantične melodrame o svom rodnom gradu, čiji je producent, idejni tvorac i jedan od autora scenarija.

„Bilo jednom u Srbiji“, u režiji Petra Ristovskog, kroz lik industrijalca Todora Vlajčića daje i mali omaž nedavno preminulom kritičaru Milanu Vlajčiću i njegovoj čuvenoj porodici, što je, mora se priznati, i najveće iznenađenje u ovoj najavi Šimuneca.

Jer, svi koji su poznavali Vlaju sigurni su da on ni na „onom svetu“ ne bi voleo da bude u nekom kontekstu sa Ristovskima (naročito onim starijim, Lazarom), i da bi, da može, zamolio da ga oni ne pominju, što iznova dokazuje da sudbina velikana nije laka i kada su pokojni, jer svako može da se „okači“ na njih.

Ali, zanimljivo je, naravno, što se Šimunec, nekadašnji novinar koji je želeo da bude glumac, a danas poslovni čovek u Atini koji radi na „hiljadu koloseka“, posle bioskopskih i TV hitova „Montevideo, bog te video“, „Montevideo, vidimo se“, i „Bili smo prvaci sveta“ (na premijeri ovog dokumentarca u Kinoteci tadašnji predsednik Tomislav Nikolić dobio je na poklon loptu sa potpisima košarkaških legendi), iza kojih takođe stoji kao idejni tvorac i producent, vraća pred publiku novom romantizovanom istorijskom sagom o našim uspesima. Nostalgija, kao što znamo, ume da bude jaka i vrlo inspirativna, a Šimunec od 1993. živi u Grčkoj, i razumljivo je da je podložan tom osećanju.

Osim toga, njegovi projekti o pobedama naših fudbalera i košarkaša u svetu napunili su bioskope pre nekoliko godina, i sigurni smo da je i „Bilo jednom u Srbiji“ novi komercijalni hit.

Dar za prave stvari u pravom trenutku Šimunec je dokazao najpre kao novinar, voditelj i urednik Radio Beograda, a posebno kao osnivač i prvi urednik legendarnog Indeksovog radio pozorišta, koje je sredinom 80-ih godina slušala čitava tadašnja Jugoslavija.

Ostao je u sećanju i kao autor i voditelj TV projekata „Nedeljom popodne“, „Da pitamo zajedno“ i „Da te pitam“, ali i kao dopisnik RTS, YU info kanala i Studija B iz Grčke u periodu od 1993. do 2008.

Tu su i drugi brojni poslovi koji potvrđuju njegove veštine – bio je predsednik Udruženja propagandista Srbije, umetnički direktor programa SERBIAART u Atini, izvršni direktor projekta Balkanski olimpijski centar tokom Olimpijade u ovom gradu 2004, realizator serijala od 26 epizoda „Pogled s Olimpa“, koji se prikazivao na RTS i na mrežama regionalnih televizija…, a u grčkoj prestonici ima biznis koji nije vezan za njegovu nostalgiju prema Srbiji.

Šimunec je rođen 1952, sa suprugom Majdom, koja je nekada takođe bila poznato TV lice, a danas je saradnica u brojnim projektima, ima ćerku Sofiju i sina Matiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari