ZZS i GDF: REM nema kapaciteta da obavlja posao koji mu je namenjen 1REM Foto: Beta/Miloš Miškov

Izostanak odluke Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da pravilnikom sankcioniše dnevno emitovanje rijaliti programa i pomeri ga u noćne sate, „dokazuje da to telo nema kapaciteta da obavlja posao koji mu je namenjen“, ocenili su danas Zajedno za Srbiju i Građanski demokratski forum (GDF).

Oni su u zajedničkom saopštenju ocenili da da rad REM-a mora „zakonski i praktično, temeljno da se promeni“, navodeći da je to preduslov da se promeni medijska scena u Srbiji „sa mnogo više uvažavanja javnog interesa“.

„Potvrđuje se bojazan koju je GDF saopštio prilikom prošlogodišnih razgovora vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, da jednostavna dopuna sastava Saveta REM-a po postojećem zakonu i u dosadašnjoj proceduri, neće biti dovoljna za dobar rad ove institucije, iako su novi članovi pokazali konstruktivne namere“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da „dugogodišnja praksa u kojoj izostaju reakcije REM-a na prekršaje i nezakonito ponašanje pružalaca programskih usluga, pogotovo u vezi sa izborima, potvrđuje da to nije nezavisno regulatorno telo, što bi trebalo da bude i po evropskim standardima i praksi i po našim zakonima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari