ZZŠ: Markione da dobije spomen ploču i ulicu 1Foto: Dragan Antonić

Odbornička grupa „Zajedno za Šumadiju“, povodom smrti Serđa Markionea, glavnog izvršnog direktora FCA i Ferrarija, predlaže sugrađanima i odbornicima u Skupštini Kragujevca, da se kao znak zahvalnosti i uspomene na njega postavi spomen ploča, a jedna ulica u gradu ponese njegovo ime.

U saopštenju ZZŠ podseća da su kragujevačkog automobilskog giganta „Zastavu“, najpre uništile crne devedesete, propadanje metalskog kompleksa tokom perioda sankcija, a zatim i bombardovanje 1999. godine kada je uništeno više od 160 000 kvadratnih metara proizvodnih površina.

Nada se u Kragujevac i Srbiju vratila 29.09.2008. godine kada je potpisan Ugovor sa italijanskim Fijatom, koji je za tri i po godine obnovio i izgradio oko 1,4 miliona kvadratnih metara hala i u Kragujevac doveo četiri svoja velika dobavljča, koji su izgradili pogone u Grosnici (Magneti Marelli, Johnson controls, SIGIT, HTL ).

Napravio je desetine kilometara gasovodne i kanalizacione mreže i uspeo da izgradi veliku energanu sposobnu da obezbedi stalno napajanje strujom grada veličine Kragujevca.

Najmodernija Fijatova fabrika u svetu smeštena na obali Lepenice, projektovana je za proizvodnju 160 000 automobila, a moguće je dostići kapacitet čak 300 000 vozila.

Kompleks fabrike FCA se prostire na 1,4 miliona kvadratnih metara od čega je nekoliko stotina pod krovom, što je čini najvećim objektom te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Najveću zaslugu za preporod fabrike i automobilske industrije dugujemo gospodinu Markjoneu, koji je dao budućnost Fijatu kada je to bilo nemoguće, napominje ZZŠ i dodaje da je najmanje što Kragujevac može da učini kako bi sačuvao uspomenu na njega i na dugogodišnju saradnju i prijateljstvo sa njim, nazvati jednu ulicu po njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari