U sve najsitnije pore života ušla statistika na čelu sa sveznajućim gospodinom Guglom. Kad se setimo kako smo samo pre jedne decenije „kopali“ podatke i „frljali“ se po novinama i kolumnama. Sad, ko hoće, može sve da vidi i da sve zna. Samo treba da „kopa“.


Dakle, sve se zna i ništa se ne može sakriti. Osim u politici. Koja je (nažalost) naša jedina i isključiva sudbina. Gde ništa prethodno ne važi i ne valja. Važi samo što „vladajući“ Beograd kaže. I na naslovnim stranama tabloida objavi i najavi. Uzmete ujutro jednu novinu i sve znate šta će biti. Kakvi biroi za informisanje, Guglovi, cifre i statistika. Onako je, i biće onako, kako „gazda“ kaže. (Dobro je što sada imamo samo jednog „gazdu“. Najgore je, kad ih je više, iste ili približno iste snage.).

Koliko se stvarne cifre i „gazdina“ statistika (ne) slažu, pokazuje prošlogodišnja „drama“ o bankrotu i zaduživanju. Novi (stari) ministar para nas sve preplašio bankrotom i „grčkim scenarijom“. Kad li nas samo posle tri meseca od stupanja na dužnost nove vlade, ohrabri da smo se spasili bankrota i da su javne finansije stabilizovane. Što je samo moguće u (srpskoj) politici. Ili strepnji od bankrota nije ni bilo, ili su one još aktuelne. Hajde onda da pozovemo Gugl i vidimo šta se stvarno događalo u Sekinim (svetska ekonomska kriza) vremenima, od 2008. do 2012. godine.

Sve je jasno kao dan. SEKA, u kombinaciji sa Partokratijom, je dodatno „urnisala“ ionako rovitu ekonomiju. Sada je sve u Božjim rukama. Bez privrednog rasta u narednih nekoliko uzastopnih godina, nastavak prethodne tabele će neminovno sadržavati dramatične podatke. Koje neće poboljšati nikakav „politički optimizam“(čitaj – marketing). Samo realna proizvodnja i izvoz (kako to već „prozaično“ zvuči).

Vraćajući se na stanje javnog duga(JD) i „preteći“(pa „abraka-dabra“ sistemom izbegnuti) bankrot, ponavljamo bitne (zvanične) cifre:

– stanje JD na dan 31.12.2011. – 14,8 mlrd evra; 31.07.2012.- 15,5 mlrd evra; 31.12.2012. – 17,7 mlrd evra; 28.02.2013.- 19,0 mlrd evra.

Zaključak je prost. Sledi da se stara vlast u izbornoj (2012) godini, od početka godine do predaje vlasti (kraj jula) zadužila za oko 0,7 milijardi evra. Nova vlada se od preuzimanja vlasti do kraja kalendarske 2012. godine, odnosno za pet meseci, zadužila za oko 2,2 milijarde evra, a za prva dva meseca ove godine za još oko 1,3 milijarde evra. Što prosto znači da se nova vlada za sedam meseci zadužila za oko 3,5 milijardi evra. Ako, kako je najavljeno, prevremeno vrati dug od oko 400 miliona dolara i dalje će zaduživanje za sedam meseci biti ogromno i iznositi preko tri milijarde evra.

Pa posle kažu – kriv je Mirko (Cvetković). Ustvari, nije bitno da li je neko kriv, već šta je stvarno bilo. I šta će biti. A mora biti sledeće. Nema odakle da se pokriva deficit budžeta i deficit platnog bilansa, nego preko daljeg povećanja javnog duga. Dakle, jedini spas je da se deficiti smanje i nestanu. Što je direktna posledica značajnog povećanja BDP-a i/ili smanjivanja javne potrošnje. Sve ostalo je politička „abraka – dabra”. Do nove vlade, koja će za sve „ružno i zlo” optužiti prethodnu. I sve tako. Dok ne „odrastemo”. I dozvolimo da cifre upravljaju državom

Autor je ekonomski analitičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari