Predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije Aca Marković odlukom v.d. generalnog direktora Aleksandra Obradovića premešten je iz veće u manju kancelariju, dok je stručna služba koja je radila za njega rasformirana. Pravi razlog za takav potez jeste to što njih dvojica imaju različite poglede na poslovnu politiku preduzeća, saznaje Danas u izvorima bliskim Elektroprivredi Srbije.


Naš izvor tvrdi da je to samo jedan od nekoliko sukoba koji u EPS-u tinjaju između čelnika, u ovom slučaju predstavnika SNS-a i SPS-a, ali da postoje i oni između rukovodilaca koje su postavile različite interesne grupe u Srpskoj naprednoj stranci.

– Marković je iz zgrade u Ulici carice Milice, gde je do ponedeljka bio smešten kabinet predsednika Nadzornog odbora, prinuđen da se iseli u manju kancelariju u zgradi EPS-a u Balkanskoj. Takođe, on je ostao bez kartice za reprezentaciju, a postoji mogućnost da izgubi pravo i na vozača i na sekretaricu. S obzirom da je ostao i bez stručne službe, Markoviću je u potpunosti onemogućeno vršenje dužnosti predsednika Nadzornog odbora – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je između Obradovića s jedne i Markovića s druge strane došlo do nesporazuma oko toga šta su poslovni prioriteti u ovom trenutku.

– Obradović smatra da treba vratiti stari dug u iznosu od 3,9 miliona evra dvema češkim kompanijama, dok je Marković stavio veto na tu odluku jer je stava da taj novac treba da bude usmeren na saniranje štete načinjene katastrofalnim poplavama. Marković je i veliki protivnik razbijanja Elektroprivrede Srbije i zato je „trn u oku“ zastupnicima ideje da ta kompanija treba da bude privatizovana. Stoga bi mnogi koji su za to voleli da „mu vide leđa“ ili da bar delimično bude razvlašćen. Sve ovo što se dešava predstavlja uvertiru za privatizaciju kompanije – smatra naš izvor.

Prema njegovim rečima, cilj Obradovića jeste da eliminiše uticaj Markovića i Nadzornog odbora u kompaniji, odnosno da se ingerencije tog tela i njegovog predsednika svedu na nivo koji je imao nekadašnji upravni odbor. Nadzorni odbor ima daleko veća ovlašćenja i ulogu u rukovođenju kompanijom od nekadašnjeg upravnog odbora i Obradović, koji nikako da izađe iz statusa v.d. direktora, mora da se konsultuje i traži saglasnost tog tela u donošenju mnogih važnih odluka. Da bi se eliminisao uticaj Nadzornog odbora, njemu je oduzeta logistika, tako da bi sada stručna služba pod kontrolom v.d. direktora bila jedina nadležna za izradu materijala i drugih važnih dokumenata za sednice tog tela. Zbog toga su stručni saradnici Markovića prebačeni na druga radna mesta. Reč je o Sanji Radusinović, glavnoj stručnoj saradnici, Svetlani Mirković Jovičić, višoj saradnici za poslovne informacije, i Milanu Daniloviću, saradniku, tvrdi naš sagovornik.

On ističe da je problem i to što koalicioni partneri Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije još uvek, zbog poplava koje su nedavno zadesile Srbiju, nisu razgovarali o kadrovskim rešenjima u EPS-u, a među njima i o tome ko će biti generalni direktor. Marković slovi kao najozbiljniji kandidat socijalista za tu funkciju, pa ga Obradović, koji je takođe konkurisao, vidi kao svog glavnog protivkandidata – kaže naš sagovornik i dodaje da je Marković ovih dana obavestio ministra rudarstva i energetike i svog stranačkog druga Aleksandra Antića o problemima sa kojima se suočava u svakodnevnom obavljanju posla predsednika Nadzornog odbora. Odgovora i reakcije iz Ministarstva rudarstva i energetike još uvek nema.

Sukob na liniji Obradović – Marković, koji je sada eskalirao ali tinja još odranije, samo je jedan u nizu koji se odigravaju u jednom od najmoćnijih državnih preduzeća u Srbiji. Podsećanja radi, krajem prošle godine Obradović je zbog gužvi na šalterima i brojnih primedaba građana u vezi s računima tražio smenu Zorana Rajovića, direktora Elektrodistribucije Beograd, do koje na kraju nije došlo. Takođe, nakon pisanja medija o propustima u Rudarskom basenu „Kolubara“ zbog toga što to privredno društvo EPS-a nije osigurano protiv poplava, ovih dana je stiglo reagovanje iz poslovodstva basena. Ono je „vrh EPS-a“ optužilo za „netačne i senzacionalističke medijske tvrdnje“ uz ocenu da to „ugrožava funkcionisanje Rudarskog basena „Kolubara“, ali i kompletnog nacionalnog energetskog sistema“.

EPS: Iseljen zbog racionalizacije prostora

U cilju planirane reorganizacije mesta sedenja u celom sistemu javnog preduzeća Elektroprivrede Srbije, predsedniku Nadzornog odbora kompanije dodeljena je kancelarija u Balkanskoj 13, gde se nalazi i kancelarija v.d. direktora Aleksandra Obradovića. To je učinjeno radi bolje koordinacije rada poslovodstva i Nadzornog odbora. Predsednik Nadzornog odbora EPS-a zadržao je sva prava koja mu po zakonu i Statutu JP EPS pripadaju, a zbog racionalizacije prostora i troškova oduzete su mu privilegije poput tri kancelarije, dva službena automobila, platne kartice i ostalog na šta po svojoj funkciji nema pravo – rečeno je Danasu u Elektroprivredi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari