Ada Ciganlija dobija hotel sa četiri zvezdice sa 120 soba i poslovni kompleks 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Kod Ade Ciganlije, između Savske magistrale, Obrenovačkog puta i kompleksa MUP-a, planira se gradnja poslovnog kompleksa kapaciteta 152.000 metara kvadratnih u okviru kojeg će se nalaziti i hotel sa četiri zvezdice sa 120 soba, vidi se iz Elaborata za rani javni uvid za potrebe izrade Izmena i dopuna plana detaljne regulacije ovog područja, koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda stavio na rani javni uvid.

Investitor izrade plana je kompanija Planeta Sport.

Prostor plana obuhvata površinu od oko 9,9 hektara. U okviru njega najveći prostor zauzimaju komercijani sadržaji tj. kompleks nekadašnjeg hipermarketa Mega Maksi (Tempo) bruto povrine 10.456 kvadrata prodajnog, skladišnog i poslovnog prostora sa velikim manipulativnim i parking površinama na otvorenom, piše eKapija.

U okviru plana u delu uz Obrenovački drum nalaze se stari limeni montažni objekti koji se koriste za neformalno stanovanje. Preostali deo plana čine neuređene zelene površine sa niskim i visokim rastinjem. Deo zelenih površina uz Obrenovački drum na kome nema visokog rastinja i pokriven je travom i kako se navodi u dokumenti, koristi se i kao divlji parking u letnjoj sezoni.

Ovim dokumentom predviđena je realizacija jedinstvenog poslovnog kompleksa koji će se sastojati od većeg broja objekata međusobno povezanih bogatim otvorenim i zelenim površinama u jedinstvenu urbanu kompoziciju visokih standarda.

– Planom je na predmetnoj lokaciji predviđena izgradnja komercijalnih sadržaja sa dominantnom namenom poslovanja tj. administrativno/poslovnih prostora koji će davati u zakup budućim korisnicima. Pored toga u okviru kompleksa planirana je i izgradnja manjeg hotela kapaciteta oko 120 soba kao i nadzemna garaža sa oko 400 parking mesta. U prizemnim etažama svih objekata predviđeni su sadržaji otvorenog tipa, namenjeni svim posetiocima, kao što su trgovina, ugostiteljski objekti, itd – navodi se.

Za potrebe realizacije ovog kompleksa investitor će, kako piše, sprovesti međunarodni pozivni urbanističko-arhitektonski konkurs.

– Cilj konkursa je da se sagledaju različiti pristupi i svetski trendovi kao i inovativni urbanistički koncepti u rešavanju oblikovanja i uređenja ovakvih prostora. Na osnovu pristiglih radove izabraće se rešenje koje će se dalje razrađivati i ugraditi u ovaj Plan – kaže se.

U okviru poslovnog kompleksa predviđeni su različiti sadržaji.

U prizemljima objekata – predviđeni su sadržaji trgovine, ugostiteljstva i usluga (koji su u direktnom kontaktu sa pešakom) kao što su restorani, barovi, supermarketi, prodavnice, predškolske ustanove, sale za rekreaciju itd a uz poštovanje uslova zaštite životne sredine, prvenstveno u odnosu na buku, zagađenje vazduha i tla, i prema standardima za tu vrstu objekata.

Na etažama iznad prizemlja – predviđeni su poslovni prostori (finansijske institucije, predstavništva, administracija i sl.), građeni po principu shell&core koji će zauzimati čitavu etažu objekta, a koji će se u kasnijim fazama deliti po potrebi na manje jedinice i izdavati zakupcima.

Hotel sa četiri zvezdice sa 120 soba i sadržajima kao što su: barovi, restorani, sale za sastanke, spa centar, bazen itd.

Parkiranje vozila za ceo kompleks planira se kako u podzemnim tako i u nadzemnoj garaži za oko 400 parking mesta ali i na slobodnom delu parcele. Predviđena je izgradnja dva nivoa podzemne garaže.

Ukupan planirani kapacitet poslovnog kompleksa je orjentaciono 152.000 kvadrata.

Obrađivač plana je Centar za planiranje urbanog razvoja – CEP, a rani javni uvid trajaće do 30. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari