Advokat Đorđević: Nezakonita odluka o oživljavanju projekta "Jadar" 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Advokat Sreten Đorđević iz udruženja „Ne damo Jadar“ izjavio je danas da je Vlada Srbije ponovo donela nezakonitu i ishitrenu odluku o oživljavanju projekta „Jadar“.

Komentarišući današnju Uredbu Vlade Srbije o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit „Jadar“, Đorđević je agenciji Beta kazao da odluka Ustavnog suda nije mogla biti osnov za donošenje Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju projekta „Jadar“.

„U obrazloženju odluke Ustavnog suda izričito piše da se njom ne oživljava Uredba koja je poništena u januaru 2022. godine, a u izdvojenim mišljenima dvojice sudija Ustavnog suda piše da je ta Uredba trajno iz pravnog života Srbije uklonila Uredbu o prostornom planu posebne namene za realizaciju projekta ‘Jadar’. Vlada Srbije je danas potpuno nezakonito vratila u pravni život spornu Uredbu“, objasnio je advokat.

Đorđević je podsetio da je planina Cer nedavno proglašena zaštićenim prirodnim dobrom, što nije razmatrano u Izveštaju o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu projekta „Jadar“.

„Bilo je neophodno da se od početka pokrene zakonska procedura koja bi podrazumevala izradu novog izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, jer bi u tom izveštaju bio posebno cenjen uticaj budućeg projekta na zaštićeno prirodno dobro Cer“, kazao je on.

Sve ukazuje da se radi o unapred dogovorenom razvoju situacije, dodao je Đorđević, što, po njegovim rečima, potvrđuje i izjava potpredsednika Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčoviča iz maja ove godine u kojoj je naveo da je kompanija Rio Tinto pregovarala s Vladom Srbije o prevazilaženju pravnih problema iz prošlosti.

Vlada Srbije danas je usvojila Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit „Jadar“.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, koju je u januaru 2022. godine Vlada ukinula.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku“.

Kako je navedeno, osnov za donošenje današnje vladine uredbe je odluka Ustavnog suda doneta 11. jula.

Ustavni sud Srbije je Vladinu uredbu o stopiranju projekta „Jadar“ proglasio neustavnom.

Nakon masovnih protesta u organizaciji ekoloških aktivista, Vlada Srbije je početkom 2022. ukinula dozvolu kompaniji Rio Tinto za eksploataciju litijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari