Agencija za sprečavanje korupcije pokreće postupak protiv poslanice SNS Staše Stojanović 1Foto: N1

S obzirom na to da je poslanica Skupštine Srbije Staša Stojanović imala zakonsku obavezu da zatraži saglasnost Agencije za sprečavanje korupcije za rad na drugom poslu, konkretno onog koji obavlja u Elektrodistribuciji Srbije, a da to dosad nije učinila, protiv nje će biti pokrenut postupak provere ispunjenosti uslova za pokretanje postupka za odlučivanje o postojanju povrede odredaba Zakona o sprečavanju korupcije, rečeno je Danasu u Agenciji za sprečavanje korupcije.

U toj agenciji ističu da je Staša Stojanović stupila na javnu funkciju narodnog poslanika 1. avgusta prošle godine te da je odredbama član 46. stav 1,2, i 3. Zakona o sprečavanju korupcije propisano, pored ostalog, da javni funkcioner čija javna funkcija zahteva rad sa punim radnim vremenom ili stalni rad, ne može da obavlja drugi posao ili delatnost bez njene saglasnosti.

– Izuzetno javni funkcioner može da se bavi naučnoistraživačkim radom, nastavnom, kulturno – umetničkom, humanitarnom i sportskom delatnošću, bez saglasnosti Agencije, ako time ne ugrožava nepristrasno vršenje i ugled javne funkcije – objašnjavaju u Agenciji za sprečavanje korupcije.

Podsećanja radi, Danas je pisao da je narodna poslanica Skupštine Srbije iz redova Srpske napredne stranke Staša Stojanović, iako je bila u zakonskoj obavezi da to uradi, nije prijavila da obavlja funkciju u preduzeću u državnom vlasništvu, odnosno da je glavni stručni saradnik u Elektrodistribuciji Srbije.

Odgovarajući na medijske tvrdnje da Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavila obavljanje funkcije u državnom preduzeću, Staša Stojanović u izjavi za Danas je to kategorično demantovala uz tvrdnju da je rok za prijavljivanje imovine i prihoda do 15.- maja ove godine.

Tom prilikom ipak nije obrazložila zbog čega dosad nije izvršila svoju zakonsku obavezu prema Agenciji za sprečavanje korupcije ako se zna da je Skupština Srbije u novom sazivu, čiji je ona član, konstituisana još 1. avgusta prošle godine, dakle pre više od pet i po meseci.

Mediji su objavili da se u biografiji Staše Stojanovič navodi da je završila Fakultet tehničkih nauka na smeru inženjerski menadžment, koji je završila nakon diplomskog rada pod nazivom “Mediji i javni interes u Srbiji”.

Objavljeno je i da je zaposlena u Elektrodistribuciji Srbije od 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari