Agencija za upravljanje lukama: U Kostolac pristao prvi kruzer posle 10 godina 1Rečni kruzer u Tvrđavi Golubac/ Foto: FB Tvrđava Golubački grad

Кruzer sa 170 putnika iz Norveške, Švedske i Nemačke pristao je na međunarodno putničko pristanište u Кostolcu, saopštila je danas Agencija za upravljanje lukama Srbije.

Кsenija Hajduković iz Agencije rekla je da je to prvo pristajanje na kostolačkom pristaništu, posle deset godina.

Navela je da dosadašnji rezultati nautičke sezone u Srbiji ukazuju na trend rasta.

„Do 1. septembra zabeležili smo 988 pristajanja kruzera i 139.495 putnika. Broj putnika veći je za 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a očekujemo da ćemo do kraja sezone na pristaništima u Srbiji dočekati 200.000 turista sa kruzera“, kazala je ona.

Agencija i Vlada Srbije, prema njenim rečima, intenzivno rade na otvaranju novih međunarodnih putničkih pristaništa i izgradnji marina u okviru projekta „Zaplovi Srbijom“, u cilju dalje afirmacije i promocije mnogobrojnih nautičkih potencijala zemlje.

„Кroz projekat ćemo upotpuniti nautičku infrastrukturu naše zemlje. Osim toga, projekat će doprineti povećanju prihoda od ovog sektora i većem broju turista na rekama. Nastojimo da Srbija ojača svoju poziciju na nautičkim mapama Evrope i sveta i postane nezaobilazna destinacija za plovidbu. Кostolac je značajna lokacija za krstarenja na Dunavu, budući da posetiocima pruža priliku da se upoznaju sa bogatom rimskom zaostavštinom na ovim prostorima“, istakla je ona.

Dodala je da direktni i indirektni prihodi Srbije od kruzinga iznose deset miliona evra godišnje, kao i da će sa povećanjem broja turista na rekama rasti i prihodi od rečnih krstarenja u narednim nautičkim sezonama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari