Agronom: U pojedinim zonama grad uništio 100 odsto useva i tu nema popravke 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

U snažnom nevremenu, koje je pogodilo pojedine delove Srbije, u zoni delovanja gradonosnog oblaka uništeno je sto odsto useva, dok na periferiji talasa može doći do nekog obnavljanja, rekao je danas agronom Jovan Sušić iz Poljoprivredne stručne službe Šabac.

Još se saniraju posledice nakon jakog nevremena koje je početkom nedelje pogodilo pojedine delove Srbije, a posledice nakon uraganske oluje najviše su se videle u Bačkoj Palanci, gde su mnoge bašte i usevi uništeni.

Nevreme je bilo i u Novom Sadu, Beočinu i u Temerinu. Pre dve nedelje olujno nevreme uništilo je useve i na teritoriji Požege, ali i Novog Pazara.

Sušić je Radio-televiziji Srbije kazao da je nevreme nanelo štetu kukurzuzu, soji, pšenici, s tim što nije podjednako stiglo na sve njive, pa ni razmere štete nisu iste na svim usevima.

„Na nekim mestima je bilo dramatično. U zoni delovanja gradonosnog oblaka uništeno je 100 odsto useva i tu nema popravke“, naveo je Sušić dodajući da je sreća u nesreći da pojasi koji su uništeni nisu toliko veliki.

Ukazao je na to da je kod Bačke Topole uništeno sve što je bilo u zoni delovanja gradonosnog oblaka.

„Kako je jenjavao intenzitet grada na periferiji je došlo do oštećenja koja će se najverovatnije sanirati odnosno biljka će preboleti to ali će količina useva biti manja“, rekao je Sušić.

Prema njegovim rečima, pojedine biljke mogu da se oporave, te da razmere štete nisu iste na svim usevima.

„Biljka kao i svaki živ organizam ima svoje prilagođavanje. Ako se nije oštetila vegetaciona kupa postoji šansa da se ona oporavi“, kazao je Sušić.

Naveo je da soja – ako doživi grad u ranim fazama – može da se oporavi maltene 100 odsto, kao i kod kukuruza ako je vegetaciona kupa ostala nepovređena isto tako može da se oporavi dosta dobro.

Međutim, tvrdi on, kod useva kao što je pšenica tu su materijalne štete velike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari