Istraživanje portala "AirHelp": Beogradski aerodrom među najlošije ocenjenim u svetu 1Foto: BETAPHOTO/Aerodrom Nikola Tesla Beograd/DS

Mada se nedavno pohvalio odličnim rezultatima, beogradski aerodrom se trenutno nalazi među najlošijim i najnepopularnijim aerodromima u svetu (među 239 ocenjenih), sudeći po istraživanju portala AirHelp, koji se prvenstveno bavi asistencijom za naplatu obeštećenja avio-putnicima.

Prosečnom ocenom 6,53 – dobijenom podacima o kašnjenju, opremljenosti aerodroma i mišljenju samih putnika u 2024. godini – Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu zauzeo je 236. mesto u svetu, a iza njega su samo londonski Getvik (6,53 takođe), Aerodrom Heraklion na Kritu (6,51) i najgori po više kriterijuma Aerodrom u glavnom gradu Tunisa (5,35).

Beogradski aerodrom ni u jednoj kategoriji nije blistao: po opremljenosti (prodavnice, hrana, piće) nalazi se na 183. mestu, po oceni putnika na 220, a po kašnjenju na 235. mestu…

Značajno bolje rezultate postigao je zagrebački aerodrom „Franjo Tuđman“, koji su putnici postavili na ivicu prvih sto (99. mesto), po kašnjenju su na 137. mestu, po opremljenosti na 204, te su ukupno na 139. mestu, uz ocenu 7,48.

Između Beograda i Zagreba, na listi svetskih aerodroma ugurali su se Split (ukupno 164. u svetu s ocenom 7,34) i Tirana (ukupno 153. mesto uz ocenu 7,42). Ni njih putnici nisu dobro ocenili (Split 225, Tirana 189. na listi), a ni opremljenost im nije zavidna (Split 214, Tirana 205. na listi), ali se po kašnjenju nalaze u sredini ove tabele – Split na 125, a Tirana na 123. mestu u svetu.

Za utehu ovih aerodroma, ostali iz regiona (Ljubljana, Skoplje, Priština, Sarajevo, Podgorica) nisu se ni plasirali na ovu listu, pre svega zbog relativno malog broja putnika koji ih koriste.

Drugi utešni podatak je da se ni najveći svetski i evropski aerodromi nisu proslavili na ovoj listi. Primera radi najbolje plasirani evropski aerodrom je malo poznati Bergen u Norveškoj, na 25. mestu u svetu, a iza 200. mesta nalaze se čak i takve „grdosije“ kakvi su glavni aerodromi u Mančesteru, Frankfurtu, Milanu, Istanbulu, Edinburgu, Parizu (Šarl de Gol)…

Među najboljima nema evropskih vazdušnih luka: na prvom mestu je Doha Hamad aerodrom u Kataru koji ima najveću prosečnu ocenu – 8,52, a slede aerodrom Kejp Taun u Južnoafričkoj Republici (8,50) i Nagoja Čubu aerodrom u Japanu (8,49).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari