Ajvar po tegli i preko 1.000 dinara: Kako se kreću cene zimnice u beogradskim marketima? 1Foto: Shutterstock/Baloncici

Cene zimnice u beogradskim marketima značajno variraju u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta samih proizvoda, pa se tako ajvar može pronaći i po ceni od preko 1.000 dinara za jednu teglu.

Brojni građani već su napravili zimnicu za ovu godinu, ali mnogi su vagali da li im se više isplati da je prave sami ili da kupe gotvore proizvode, u odnosu na cene.

S obzirom da je cena paprike, zbog značajno slabijeg roda ove godine, porasla, oni koji su želeli da prave domaći ajvar našli su se posebno u ovakvoj dilemi.

Međutim, kada se u marketima pogledaju cene gotovih proizvoda, vidimo da je i njima cena skočila, ali moguće je pronaći i one jeftinije, u zavisnosti od proizvođača, gramaže i kvaliteta.

U marketima u Beogradu moguće je pronaći šarenoliku ponudu zimnice, od ajvara, turšije, cvekle do džemova, ali pored ponude i cene su zaista šernolike.

Tegla ajvara u proseku se  po marketima kreće od 250 pa do 1.000 i više dinara. Raspon u cenama je ogroman i svako za svoj džep može da pronađe ponešto, ali je upitno kakav kvalitet se dobija.

Pored ajvara, ukoliko želite da kupite barenu papriku u tegli, nju možete pronaći u proseku za oko 300 dinara, mada i tu cene varira od marketa do marketa. Što se tiče pečene paprike njena cena je u rasponu od 350 do 500 dinara.

Papričica u ulju uglavnom košta preko 500 dinara po tegli, a cena joj ide i do 700.

Ljubitelji feferona mogu teglice sa ovom paprikom pronaći i za 150 dinara, ali u zavistnosti od kvaliteta i proizvođača, cena im ide i do 400 dinara.

Ono što mnogi kod zimnice posebno vole jesu krastavčići, koji mogu da se pronađu po tegli i za 150 dinara, ali cena im ide i do 400. Međutim, kornišonima cena ide i više, pa se mogu pronaći i za 500 dinara po tegli, a ponegde i za više novca.

Turšija u tegli ima, takođe, različite cene, pa se kreće od 200 do 500 dinara od marketa do marketa.

Cvekla u tegli košta od 140 do 270 dinara u proseku, dok je šarena salata u proseku oko 200, ali se može pronaći i povoljnije, ali i značajno skuplje.

Što se tiče zimskih poslastica, nezaobilazni su kompoti od različitog voća, koji po teglici koštaju najčešće od 200 do 400 dinara, ali ima i skupljih u nekim marketima.

Takođe, džemovi od različitog voća imaju najrazličitije cene, pa tako teglica može da se kupi za 250, ali i za 850 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari