Pad vrednosti svih pokazatelja Beogradske berze obeležje je i jučerašnjeg trgovanja. Negativna korekcija berzanskih indeksa kretala se u rasponu od 6,2 odsto (BELEXline), preko 8,91 odsto (SRX), do 9,19 odsto (BELEX15). Akcije banaka beleže značajan pad vrednosti, a najviše su izgubile hartije od vrednosti Agrobanke (16,43 odsto) i AIK banke (14,12 odsto).

U debelom minusu trgovački dan su okončali i vlasnički papiri Komercijalne banke (10,96 odsto), dok je akcijama Univerzal banke cena oborena za 9,39 odsto. Broj emisija akcija čija je cena pala i dalje je visok (42). Inače, Beogradska berza je načinila i prvi odbrambeni korak i promenivši način utvrđivanja cene u trenutku okončanja trgovine hartijama od vrednosti kojima se trguje metodom kontinuirane trgovine. Ubuduće će se cena na zatvaranju utvrđivati na osnovu prosečne ponderisane cene svih trgovačkih jedinica za svaku hartiju od vrednosti.

Promet na Beogradskoj berzi bio je „težak“ 77,1 miliona dinara, dok učešće stranih investitora iznosi trećinu otrgovane sume. Najveću pažnju investitora privukle su akcije Agrobačke iz Bačke Topole kojima je bez promene u ceni trgovano za 11,6 miliona dinara. Upola manje, ili 6,5 miliona dinara potrošeno je na akcije niške AIK banke dok je za akcije poljoprivrednog dobra „7 juli“ iz Siriga izdvojeno 5,2 miliona dinara. Hartije od vrednosti tog preduzeća spadaju u red onih retkih akcija koje, gotovo svakodnevno, beleže rast vrednosti (rast od 16,67 odsto). Uz promet od 1,1 milion dinara cenu su uspele da poprave i akcije vranjskog Alfa Plama (za 12,29 odsto). Na listi traženijih našle su se i hartije od vrednosti Energoprojekt holdinga (4,5 miliona dinara) i DDOR osiguranja iz Novog Sada (4,1 miliona dinara). Trgovanjem obveznicama stare devizne štednje Republike Srbije ostvaren je promet od 222.398 evra. Najveće interesovanje vladalo je za serije koje na naplatu dospevaju 2013. (78.234 evra) i 2014. godine (73.221 evra).

Beogradska berza organizovala je i jedno blok trgovanje u kojem je vlasnike promenilo 3.236 akcija preduzeća Mladost iz Subotice u ukupnoj vrednosti od 3,3 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari