Ovonedeljno trgovanje na Beogradskoj berzi proteklo je u znaku drastičnih oscilacija vrednosti prometa.Tako je bilo i u petak, kada je promet povećan tri puta u odnosu na prethodni dan i zaustavio se na 236,4 miliona dinara. Tom skoku najviše je doprinelo intezivnije trgovanje akcijama kikindskog Baninija u iznosu od 99,2 miliona dinara.

Ovonedeljno trgovanje na Beogradskoj berzi proteklo je u znaku drastičnih oscilacija vrednosti prometa.Tako je bilo i u petak, kada je promet povećan tri puta u odnosu na prethodni dan i zaustavio se na 236,4 miliona dinara. Tom skoku najviše je doprinelo intezivnije trgovanje akcijama kikindskog Baninija u iznosu od 99,2 miliona dinara. Visoka tražnja podigla je cenu akcija Baninija za 2,56 odsto. Znatno manje, ili 18 miliona dinara, vredelo je trgovanje hartijama od vrednosti još jedne konditorske kompanije – koncerna Bambi-Banat. Nešto veći promet ostvarile su i akcije beogradskog Vatrosprema (7,7 miliona dinara), kao i Energoprojekt holdinga (7,1 miliona dinara). Na listi najtrgovanijih hartija našle su se i akcije Komercijalne banke sa prometom od 6,4 miliona dinara. Juče je na Berzi bilo aktivno i blok trgovanje u kojem je 41 odsto akcija, ili 4.367 komada, pekare Izvor iz Paraćina promenilo vlasnike za 34,9 miliona dinara, dok je u jedinom trgovanju metodom minimlane cene prodato je 37.311 akcija preduzeća Sonta iz Sonte po ceni od 250 dinara. Interesovanje za obveznicama stare devizne štednje Republike Srbije svedeno je na 30.938 evra. Podjednako se trgovalo svim serijama, osim onima koje dospevaju na naplatu 2010. i 2012. godine.
Indeksni pokazatelji su umanjili gubitak, koji je najviši kod indeksa SRX (0,67 odsto), dok su indeksi BELEXLINE i BELEX15 izgubili na vrednosti 0,19, odnosno 0,02 odsto. Strani investitori su u ukupnom prometu učestvovali sa 42,32 odsto. Njihove aktivnosti su posebno bile zapažene na strani prodaje akcija (63,19 odsto). Beogradska berza juče je donela nekoliko rešenja o promeni načina trgovanja, pa će se tako od 31. marta na kontiniuranom trgovanju naći akcije Laste i Vinožupe, dok će se somborskim Suncem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari