Odavno indeksni pokazatelji Beogradske berze nisu završili u velikom plusu kao poslednjeg trgovačkog dana ove nedelje. Najveći rast vrednosti od 4,4 odsto zabeležio je indeks BELEX15, dok su SRX i opšti indeks BELEXLINE popravili nivo za četiri, odnosno za 3,09 odsto. Kad je reč o akcijama najveći skok cene ostvarile su akcije Komercijalne banke (15,51 odsto), zatim Progresa (8,73 odsto), Energoprojekt holdinga (7,78 odsto) i Veterinarskog zavoda iz Subotice (5,37 odsto).

Odavno indeksni pokazatelji Beogradske berze nisu završili u velikom plusu kao poslednjeg trgovačkog dana ove nedelje. Najveći rast vrednosti od 4,4 odsto zabeležio je indeks BELEX15, dok su SRX i opšti indeks BELEXLINE popravili nivo za četiri, odnosno za 3,09 odsto. Kad je reč o akcijama najveći skok cene ostvarile su akcije Komercijalne banke (15,51 odsto), zatim Progresa (8,73 odsto), Energoprojekt holdinga (7,78 odsto) i Veterinarskog zavoda iz Subotice (5,37 odsto). Broj hartija od vrednosti čija je cena skočila popeo se na 49. Ovakva kretanja na Beogradskoj berzi posledica su špekulativnih iščekivanja pojedinih investitora vezanih za ishod parlamentarnih izbora u Srbiji. Reklo bi se, da je cilj zauzimanje što boljih pozicija radi eventualne bolje prodaje na kraći rok, ukoliko se, posle formiranja nove vlade, ekonomske prilike u zemlji stabilizuju.
Inače, najnoviji rast indeksa, propraćen je ukupnim prometom od 793,4 miliona dinara, u kojem strani investitori učestvuju sa 17,04 odsto. Dominantno učešće u jučerašnjem trgovanju imale su akcije niške AIK banke kojima se trgovalo kako kroz blok transakciju (567,8 miliona dinara), tako i kroz redovan postupak kontinuiranog trgovanja (33,9 miliona dinara). Razlika je što su u blok transakciji one prodavane za 8.000 dinara, dok se trenutna cena na berzi kretala u rasponu od 7.800 do 7.999 dinara. Investitore su juče u većoj meri privukle hartije od vrednosti još dve banke – Agrobanke i Metals banke, na koje je potrošeno 47 miliona, odnosno 8,4 miliona dinara. Dobar rezultat postignut je i u kupoprodajnim transakcijama hartijama od vrednosti Sojaproteina (32,5 miliona dinara), kao i Metalca iz Gornjeg Milanovca (11,7 miliona dinara), čije su akcije poskupele za 2,77 odsto. Za obveznice stare devizne štednje juče je izdvojeno 188.181 evro, a najviše za seriju koja dospeva na naplatu 2014. godine (104.277 evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari