Za jučerašnje povećanje obima prometa na Beogradskoj berzi koji je dostigao 580,6 miliona dinara zaslužni su investitori koji su kroz blok transakciju uložili 200 miliona dinara u kupovinu akcija Metals banke. Međutim, ni ta transakcija nije zaustavila dalji pad vrednosti berzanskih indeksa.

Za jučerašnje povećanje obima prometa na Beogradskoj berzi koji je dostigao 580,6 miliona dinara zaslužni su investitori koji su kroz blok transakciju uložili 200 miliona dinara u kupovinu akcija Metals banke. Međutim, ni ta transakcija nije zaustavila dalji pad vrednosti berzanskih indeksa. Najviše je na vrednosti izgubio indeks SRX (2,9 odsto), BELEXLINE je pao za 2,4 odsto), a BELEX15 za 1,4 odsto. Učešće stranih investitora u ukupnom prometu berze premašilo je 37,9 odsto. Posle dužeg vremena učešće stranih investitora u prodaji akcija (s-FIS = 54 odsto) nadmašilo je njihove aktivnosti u kupovini (b-FIS = 27,4 odsto). Obveznicama RS trgovano je za 552.985 evra, a pažnju ulagača privukle su serije A2016K (206.222 evra) i A2015K (195.676 evra).
Najveći obim prometa van blok transakcija ostvaren je trgovanjem akcijama Medele iz Vrbasa. Bez promene cene, akcijama te kompanije trgovalo se za 33,5 miliona dinara. Na drugom mestu sa prometom od 29,6 miliona dinara, našle su se akcije Rudnika iz Rudnika. Slede hartije od vrednosti firme Putevi iz Požege, čija je cena skočila za deset odsto, uz obim trgovanja od 26,4 miliona dinara. Za akcije preduzeća Napredak iz Velike Plane realizovana je tražnja od 24,2 miliona dinara, dok je trgovanje akcijama beogradske Informatike okončano na prometu od 22,6 miliona dinara. Akcije Sojaproteina su u prvom trgovanju, kao zvanično listirane ostvarile promet od 8,6 miliona dinara, uz blagi pad cene od 0,2 odsto.
U odnosu na obim trgovanja, najveći rast cene u jednom danu (20 odsto) beleže akcije poljoprivrednog dobra Kolut iz Koluta kojima je trgovano za 5,7 miliona dinara, zatim hartije od vrednosti poljoprivrednog dobra Nova Brazda iz Đurčina (skok cene od 14,3 odsto) i hartije Žitopromet mlinpeka iz Stare Pazove sa rastom od 11,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari