Akcionari “Energoprojekta” traže odštetu 1

Akcionari “Energoprojekta” koji su svoje akcije prodali Dobrosavu Bojoviću nakon 31.
januara zatražiće odštetu na sudu jer su zbog njegovih manipulacija na berzi oštećeni za oko dva miliona evra, saznaje Blic.

Tužbom mogu biti obuhvaćeni i članovi Komisije za hartije od vrednosti jer nisu te nezakonite aktivnosti sprečili, što je indirektna pomoć u pokušaju njegovog neprijateljskog preuzimanja.

Pošto je utvrđeno da su 31. januara Dobrosav Bojović i s njim organizovana grupa imali u svom posedu više od 25 odsto kapitala “Energoprojekta”, on je morao da objavi ponudu za preuzimanje po najvišoj ceni, odnosno 1.501 dinar po akciji.

On to svesno nije uradio,čime je oštetio akcionare jer su u tom periodu po svakoj akciji izgubili od 100 do 200 dinara.

Zato Komisija za hartije od vrednosti, ukoliko odobri u petak ponudu Dobrosavu Bojoviću za preuzimanje „Energoprojekta“, mora u svom rešenju da navede i tačan iznos obeštećenja za sve akcionare koji su ih po znatno nižoj ceni prodali posle 31. januara.

Ovo je način da izađe iz lavirinta grešaka, i zaštiti akcionare i državu, koje sve to skupo košta.

Izvor Blica blizak Komisiji tvrdi da postoji izlaz iz ove situacije, ali je neizvesno da li će se primeniti.

Postoji mogućnost da se ceo proces trgovanja akcijama “Energoprojekta” nakon 31. januara poništi, odnosno vrati u prvobitno stanje pre nego što je realizovana namera o da kompaniju nezakonito preuzmu Dobrosav Bojović i sa njim povezana lica.

Tom merom bi se ispravila šteta koja je naneta prema 1.000 akcionara i sprečila dobit samo jednog, odnosno Bojovića i „Napred razvoja“.

Međutim, izgleda da se to neće primeniti jer postoje indicije da i među članovima ovog nezavisnog tela ima onih koji su zavisni od Bojovića. Kako je do te zavisnosti došlo, trebalo bi da se preispita, rekao je sagovornik lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari