Svoje nezadovoljstvo zbog niskih otkupnih cena pšenice i kašnjenja u isplati subvencija predstavnici Asocijacije poljoprivrednika „Banatski paori“ moći će danas da izraze lično prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, kod koga imaju zakazan razgovor.

U slučaju da ne bude postignut dogovor, poljoprivrednici ne isključuju mogućnost protestnih vožnji, koje pak mogu da dovedu do blokade puteva.

– Imamo potvrdu dobijenu iz Vučićevog kabineta da će sastanak biti održan. Mi ćemo mu na tom sastanku izneti naše zahteve i nadamo se da će oni biti uslišeni. Smatramo da je u opštem interesu da se postigne dogovor. Samo ako nam je omogućeno da živimo od prodaje naših proizvoda možemo da ispunjavamo naše obaveze prema državi. Da bi se to ostvarilo potrebno je da nam se ponudi realna otkupna cena pšenice, što nažalost u ovom trenutku nije slučaj. To je i razlog zbog koga smo se odlučili na naš protest pred Vladom Srbije u ponedeljak – kaže za Danas Miroslav Grubanov, portparol Asocijacije poljoprivrednika „Banatski paori“. Prema njegovim rečima proizvodnja kilograma pšenice košta 20 dinara, a država za robne rezerve tu žitarice otkupljuje po ceni od 16 dinara, što nije dovoljno ni za pokrivanje troškova proizvodnje. Naime, kako tvrde eksperti za poljoprivredu, otkupna cena pšenice je niža za 10 dinara nego prošle godine, a troškovi su porasli za 30 odsto.

– Naši zahtevi su da subvencije odmah budu isplaćene, da cena litre goriva za jesenju setvu bude 100, umesto 150 dinara, kao i da jesenje kulture, soja, suncokret, šećerna repa i kukuruz, država ne otkupljuje po niskim cenama. Osnovni problem po nama je u tome što je zakonsko rešenje da i pravna lica dobijaju subvencije loše i da je to razlog što nema dovoljno novca za subvencije individualnim poljoprivrednicima. Takođe, evidentno je da agrarni budžet treba povećati, odnosno da iznos za agrar u budžetu treba podići na 10 odsto – smatra naš sagovornik. On ističe da su tvrdnje pojedinih stručnjaka za poljoprivredu da u Srbiji treba ići na ukrupnjavanje poseda apsolutno pogrešne i da to koči poljoprivrednu proizvodnju u zemlji.

– Primer štetnosti ukrupnjavanja poseda je Mađarska, gde je taj proces sproveden da bi na kraju, kada se pokazao kao neefikasan u toj zemlji počeo kontra-proces, odnosno ponovno stvaranje manjih poljoprivrednih gazdinstava. Malo gazdinstvo je osnova poljoprivrede i to tako treba i da ostane. Nadamo se da ćemo u razgovoru sa Vučićem postići dogovor. U slučaju da do dogovora ne dođe, preduzećemo one korake kakve bude zahtevalo članstvo naše asocijacije. U svakom slučaju, ako dođe do novog protesta, on se neće odvijati ispred zgrade Vlade Srbije, već ćemo organizovati protestnu vožnju. Kao i svaki put, naš cilj neće da bude ometanje saobraćaja i života građana, a do blokade će doći samo ako nas bude zaustavila policija – ističe Grubanov.

U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju da Uprava za trezor Ministarstva finansija postupa po nalogu Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede. Od momenta kada Uprava za agrarna plaćanja da nalog za isplatu sredstava, završava se nadležnost Ministarstva poljoprivrede i počinje nadležnost Ministarstva finansija, koje sredstva isplaćuje u zavisnosti od raspoloživosti u trezoru.

– Prema tome subvencije se isplaćuju po dinamici koju prihodi u budžetu dozvoljavaju. Uprava za agrarna plaćanja obradila je sve prispele zahteve vezane za subvencije za osnovnu ratarsku proizvodnju i iznosu od 6.000 dinara po hektaru i dala nalog Upravi za trezor Ministarstva finansija da se sredstva isplate. Dosad, od svih obrađenih zahteva našim poljoprivrednicima je isplaćeno 9,1 milijarda dinara, dok preostalih 30 miliona dinara čeka na isplatu u Upravi za trezor. Sredstva će biti isplaćena u narednih nekoliko dana, u zavisnosti od raspoloživih sredstava u Upravi za trezor – kažu za Danas u Ministarstvu poljoprivrede. Što se tiče regresiranja goriva, Ministarstvu poljoprivrede ukupno su pristigle 3,3 milijarde dinara potraživanja za regres goriva. Uprava za agrarna plaćanja obradila je sva prispela potraživanja i od tog iznosa u Upravi za trezor na plaćanje čeka preostalih 15 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari