„Ako se u Nemačkoj ne sklapaju automobili, onda neće raditi ni srpske fabrike“: Kako pad nemačke privrede utiče na Srbiju?

Ostavite komentar


  1. Nisu oni investitori u našoj zemlji već kolonijalisti i robovlasnici! Koga bre briga za nemačku privredu!? Što zaluđujete ovaj narod takvim glupim vestima!?

  2. A gde su naše fabrike botovi bezmozgovici?Tužna li smo država kada zavisimo od stranaca u toj meri da nam njihov kašalj rastura ekonomiju.

  3. Drugim rečima ovaj genije nas ubeđuje da mi treba da se žrtvujemo i uništimo svoju državu da bi Nemci očuvali svoju privredu. A to što smo se toliko vezali za državu koja nikad nije bila prijateljski raspoložena prema nama je tek politički dilentantizam ovog režima.

  4. ..ko god je otisao da mu se nemacka useli u kucu prinudjen je se skloniti u spajiz

  5. Neću razvoj i standard, hoću po svaku cenu zdravu vodu, vazduh i zemlju jer ako se razbolim neće mi pomoči visoka plata.

  6. Pre pet godina ford fokus 1.6tdci titanijum 17000e e nema vise dizela narod ovo smece ne kupuje kraj…

  7. @Kole
    Kapitalizam funkcioniše tako, u hijerarhiji: onaj ko se nalazi na višem položaju iskorišćava onog koji je niže.
    Nemačka je izgubila dva velika rata dok nije naučila da prihvati drugorazrednu ulogu iza (Velike Britanije) i SAD. Kada je to prihvatila, dozvoljavaju joj da bude regionalna sila. Naravno, samo u ograničenim okvirima. I Nemačka kao poslušan vazal verno izvršava naloge iz SAD i trpi urušavanje sopstvene privrede radi privrednog uzleta u SAD. Nemačka se malo zaigrala nakon ujedinjenja i u vezi sa EU, a SAD već dugo i tiho rade na urušavanju ovog bloka, koji je ozbiljno pretio da iz vazala preraste u konkurenta. Ta je opasnost otklonjena velikom privrednom krizom iz 2008., arapskim prolećem i talasom militantnih migranata koji terorišu domaće stanovništvo i urušavaju sistem koji ih je prihvatio.
    U ovoj hijerarhiji Srbija se nalazi dva stepenika niže od Nemačke, pošto se nalazi van EU, tj. niže smo od poluperifernih država EU (Mađarska Rumunija,…). U ovom sistemu normalno je da nas eksploatišu jači. Svo vrdanje Srbije (šurovanje sa Rusijom i Kinom) usmereno je jedino na to da se u nekakvoj drugoj hijerarhiji zauzme povoljniji položaj, tj. da se uspnemo za stepenik više.
    E sad, možda je i postojala prilika da Srbija (u okviru SFRJ) uđe u EU i time bude za stepenik više, ali je ta šansa prokockana ratovima 1990-tih. Koji su se mogli izbeći, samo da je srbijansko (sic!) rukovodstvo nakon VIII sednice posedovalo malo više državničke mudrosti i trezvenosti.
    Pošto smo tu gde jesmo i upućeni smo na Nemačku – to je geopolitička realnost. (Da smo u Latinskoj Americi, bili bismo prvenstveno upućeni na SAD, a u Jugoistočnoj Aziji na Kinu.) Što pre to prihvatimo, lakše će nam biti.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 1. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.