Ako tražite posao, pročitajte koja su zanimanja najtraženija u Zaječaru, Kragujevcu, Zrenjaninu, Boru, Subotici, Nišu, Šapcu, Užicu, Novom Pazaru i Novom Sadu 1Građevinsci među najtaženijim zanimanjima, Foto: Miroslav Dragojević (Arhiva)

U filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje, bar u većini gradova koje su novinari Danasa obišli, evidentirana je potreba za novim radnicima. Traže se, doduše, specifična zanimanja među kojima dominiraju radnici različitog profila.

Traže se bravari, vodoinstalateri, vozači, kuvari, zavarivači, radnici mašinske i elektro struke svih smerova…

Ima, doduše, i gradova, poput Novog Pazara u kome se traže farmaceuti, lekari, profesori, ekonomisti i pravnici. Inače, na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru nalazi se oko 23.000 osoba što je ubedljivo najviše u poređenju sa gradovima slične veličine u Srbiji.

Zanimljivo je, takođe, da u Zrenjaninu četvoro, a u Zaječaju dvoje doktora nauka čeka na posao.

Zaječar: Traže se bravari, vodoinstalateri, vozači i kuvari

Iz NSZ-a u Zaječaru kažu za Danas da je u januaru na tržištu rada bilo 4.011 Zaječaraca, od čega 2.168 žena, dok je nakon četiri meseca, u aprilu na tržištu rada 3.558, od čega 1.890 žena, što znači da je 453 Zaječaraca zaposleno, ili skinuto sa evidencije tržišta rada.

U aprilu mesecu najviše na tržištu rada našli su se Zaječarci i Zaječarke sa završenom osnovnom školom, 1.197, od čega je 545 žena.

Sa drugim stepenom stručne spreme na tržištu rada u Zaječaru nalazi se 145 Zaječaraca, od čega su 64 žene, dok sa trećim stepenom stručne spreme nalazi se 772 Zaječarca, od čega 391 žena.

Na tržištu rada sa četvrtim stepenom nalaze se 962 osobe, od čega 579 žene, a sa petim stepenom 13 osoba, od čega pet žena.

Ako tražite posao, pročitajte koja su zanimanja najtraženija u Zaječaru, Kragujevcu, Zrenjaninu, Boru, Subotici, Nišu, Šapcu, Užicu, Novom Pazaru i Novom Sadu 2
Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Sa šestim stepenom na tržištu rada je 187 osoba, od čega 117 žena, a sa sedmim stepenom 280 osoba, od čega 188 žena.

Na tržištu rada sa osmim stepenom nalaze se dve osobe, jedan žena i jedan muškarac.

Takođe, za Danas iz NSZ-a ističu da je povećana potražnja za bravarima, vodoinstalaterima, vozačima i kuvarima.

“Generalno ljudi koji su završili strukovne škole su najtraženiji profil na tržištu rada kod nas, dok se sa visokim obrazovanjem najviše traže mašinci i lektrotehničari”, ističu za Danas iz NSZ-a u Zaječaru.

Fabrika Aptiv, u poslednja tri meseca, ima potražnju za velikim brojem radnika, tako da se očekuje još smanjenje nezaposlenosti u gradu na Timoku.

Kragujevac: Najtraženiji bravari, zavarivači, operateri na CNC mašinama

U Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, po podacima od 30. aprila ove godine na evidenciji je 23.367 nezaposlenih ili, kako se zvanično kaže – tražilaca zaposlenja. Ovaj podatak obuhvata i opštine Šumadijskog okruga: Topolu, Aranđelovac, Raču, Knić, Batočinu i Lapovo. Na evidenciji NSZ u samom Kragujevcu, krajem prošlog meseca bilo je 14.634 nezaposlenih lica.

Posmatrano po stepenu stručne spreme na evidenciji Filijale NSZ Kragujevac najzastupljenija su lica sa IV i V stepenom stručne spreme – 33 posto njih (7.722 građana), zatim lica bez zanimanja -30 odsto (7.041 ljudi) i sa III stepenom stručne spreme – 23,65 odsto (5.527 osoba).

Upoređivanjem podataka dostavljenih „Dansu” iz kragujevačke Filijale NSZ došlo  je do smanjenja broja nezaposlenih. Na dan 31. januara ove godine u Šumadiji bilo je evidentirano 24.263  nezaposlenih lica, dok je u samom Kragujevcu bilo 15.149 lica koja su tražila posao. U aprilu 2021. godine u Šumadijskom okrugu bilo je prijavljeno 27.479 nezaposlenih lica a u gradu Kragujevcu 17.523 osoba koje su tražile posao preko Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ovu činjenicu je istakao i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, posle sastanka u Beogradu sa predstavnicima radnika i sindikata „Fijata” sa ministarkama za rad Kisić Tepavčević i privredu Atanasković u ponedeljak, 16. maja, naglasivši da je „Kragujevac u ovom delu Srbije grad u kome se nezaposlesnost najviše smanjila” zbog velikog broja otvorenih fabrika.

– Naš cilj je otvaranje a ne zatvaranje fabrika, izjavio je Dašić na pitanje o budućnosti Fijata u Kragujevcu ali i uopšte o privrednoj klimi, koja je po njemu stvorena u poslednje vreme u gradu.

Iz Filijale NSZ u Kragujevcu kažu da se kada je zapošljavanje lica sa njihove evidencije u pitanju trend da se najčešće traže obrazovni i stručni profili poput: bravara, zavarivača, operatera na CNC mašinama, kao i radnici u proizvodnji – zanimanja mašinske i metalske struke.

Takođe u Kragujevcu su tražena i zanimanja: krojač, konobar, prodavac, medicinski tehničar, vaspitača i diplomiranog mašinskog inženjera.

Zrenjanin: Posao čeka četvoro doktora nauka

Od početka godine do kraja aprila na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Zrenjanin broj nezaposlenih manji je za 250.

Prema podacima NSZ Zrenjaninu, na području Srednjobanatskog okruga na evidenciji se nalazi 11.381 nezaposlenih. Od toga broja najviše nezaposlenih, 5.628,  je u Zrenjaninu.

Ovo su brojevi koji se ne menjaju previše u poslednje četiri godine. I broj zaposlenih a i broj nezaposlenih, prema podacima koje je nedavno objavila Agencija za privredne registre, najveći je bio u 2021. godini.

Najviše nezaposlenih, 5.520, su nekvalifikovani radnici a onda slede oni sa završenom četvorogodšpnjom srednjom školom, kojih na evidenciji ima 2.398.

Ako tražite posao, pročitajte koja su zanimanja najtraženija u Zaječaru, Kragujevcu, Zrenjaninu, Boru, Subotici, Nišu, Šapcu, Užicu, Novom Pazaru i Novom Sadu 3
Traže se i medicinske sestre Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Teško se zapošljavaju i lica sa trogodišnjom školom, pa je njih 2.161 u aprilu tražilo posao.

Na evidenciji je najmanje visokokvalifikovanih radnika, samo 28 i polukvalifkovanih, 195.

Na evidenciji je i 678 fakultetski obrazovanih stručnjaka i 397 njih sa višom školom ili završenim trogodišnjim visokim obrazovanjem.

Krajem aprila svoju šansu za posao čekalo je i četiri doktora nauka.

Od početka godine poslodavci su najviše tražili one koji poseduju stručna znanja. Do posla su najlakše dolazile medicinske sestre, lekari, laboranti i drugo medicinsko osoblje. Velika je potražnja za vozačima, prodavcima, magacionerima, komercijalistima.

Najkraće se na evidenciji nezaposlenih zadržavaju operateri u proizvodnji, radnici obezbeđenja, radnici u oblasti mašinstva (bravari, mašinbravari, zavarivači), elektrotehničari, elektroinstalateri, pomoćni radnici u kuhinji, kuvari, konobari. Traženi su bili i nastavnici.

Bor: Nema dovoljno radnika

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Majdanpeku je u aprilu na evidenciji nezaposlenih bilo 1.406 lica, 57 manje nego što ih je bilo u januaru. I u ostalim lokalnim samupravama Borskog okruga, Boru, Negotinu i Kladovu evidentira se smanjenje broja nezaposlenih na evidenicji NSZ ako se porede jnauar i april ove godine.

U poslednjem objavljenom mesečnom statističkom izveštaju Nacionalne službe za zapošljavanje u Borskom okrugu je u aprilu ukupno bilo 8.151 nezaposleno lice i više od polovine – 4.964 činile su žene. U poređenju sa januarom ove godine broj nezaposlenih manji je za 436.

U majdanpečkoj opštini je prema podacima statističkog izveštaja NSZ za april bilo 1.406 nezaposlenih i među njima je 851 žena. Novoprijavljeno je bilo 39 osoba.

Za nijansu više nezaposlenih u prošlom mesecu nego u Majdanpeku, bilo je u Kladovu – 1.480 pri čemu je nešto manje nezaposlenih žena  nego u Majdanpeku – 768. Novoprijavljenih je bilo 40. Prema podacima za januar 2022. u kladovskoj opštini je na evidenciji nezaposlenih bilo 1.568 lica.

U negotinskoj opštini je prema podacima za april bilo 1.858 lica na evidenciji nezaposlenih i većinu čine žene – 1.002. Novoprijavljeno je 73 lica. U odnosu na januar kada je bilo 1.964 nezaposlenih, evidentira se smanjenje.

Najveći broj nezaposlenih u je u Boru koji je po broju stanovnika i najveće naselje Borskom okrugu. Aprilski statistički podaci kažu da je da evidenciji NSZ 3.407 osoba – 185 manje nego u januaru kada je evidentirano 3.592 lica.

Nedavno je u Boru, u organuzaciji Nacionalen službe za zapošljavanje, održan Sajam zapošljavanja na kome su  23 firme izrazile potrebu za radnicima. Među firmama bilo je pet kineskih kojima je primarna delatnost rudarstvo ili geološka istraživanja.

Ako tražite posao, pročitajte koja su zanimanja najtraženija u Zaječaru, Kragujevcu, Zrenjaninu, Boru, Subotici, Nišu, Šapcu, Užicu, Novom Pazaru i Novom Sadu 4
Zijin traži radnike, foto (BETAPHOTO/Istmedia/SAŠA TRIFUNOVIĆ/DS)

Na borskom Sajmu zapošljavanja ponuđeno je 477 slobodnih mesta, a kineske kompanije tražile su 269 radnika: inženjere u rudarstvu, metalurgiji, mašinstvu, elektrotehnici, saobraćajne inženjere, kao i mašince, bravare, energetičare, vozače i građevinske radnike. Ineks plus“, firma koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem uglavnom imovine kompanije Ziđin tražila je sto radnika.

Prema rečima zamenika generalnog direktora za ljudske resurse u Serbia Zijin Mining Jen Minghui (Yan Minghui) u toj kompaniji koja radi na projektu rudnika bakra „Čukaru Peki“ početkom prošle godine bilo zaposleno 200 radnika, a sada ih je 800, a do kraja godine biće više od hiljadu.

Na Sajmu zapošljavanja u Boru se takođe od nadležnih čulo i da će Srbija Ziđin koper sa rastom proizvodnje, ova kompanija dodatno primiti između 200 i 300 radnika.

Budući da u Boru nema dovoljno radne snage, na šta utiče i odlazak u inostranstvo, zaposlenje u kineskim kompanijama u kojima prosek zarada prelazi 100.000 dinara, nalaze i brojni radnici iz okolnih opština.

Subotica: Najtraženiji radnici u proizvodnji

Na evidenciji subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u aprilu se nalazilo ukupno 3.834 aktivno nezaposlenih Subotičana, od koji blizu 2.000 čine žene.

U odnosu na isti mesec prošle godine, to je smanjenje za 18,15 odsto, budući da se tada na evidenciji nalazilo 4.684 aktivno nezaposlenih. Trend smanjenja zabeležen je i u odnosu na decembar prošle godine, kada je broj aktivno nezaposlenih na evidenciji iznosio 4.113, kao i u odnosu na mart ove godine, kada je bilo 3.944 aktivno nezaposlenih Subotičana.

Kako navode iz subotičke filijale NSZ, najviše nezaposlenih je srednje životne dobi, a dominiraju starosne grupe između 55 i 59 godina, kao i između 60 i 64 godine. Takođe, mladi do 30 godina čine značajan udeo u ukupnom broju nezaposlenih.

Kada je u pitanju obrazovna struktura, na evidenciji se nalazi najviše nezaposlenih sa prvim stepenom stručne spreme, a zatim slede lica sa četvrtim i trećim stepenom stručnosti. Prema trajanju nezaposlenosti, na evidenciji je najviše onih koji zaposlenje čekaju od jedne do dve godine, zatim preko 10 godina i lica koja zaposlenje čekaju do tri meseca.

U aprilu je sa evidencije subotičke filijale NSZ zaposleno 298 lica, što je pad u odnosu na mart, kada je zaposlenje dobilo 346 Subotičana. U odnosu na april prethodne godine, to je povećanje, jer su tada zaposlena 173 lica.

Profili koji su najtraženiji na tržištu rada su proizvodna zanimanja, radnici u proizvodnji, prodavci, medicinske sestre, radnici mašinske i elektro struke svih smerova, magacioneri, vozači i spremačice, navode iz subotičke filijale NSZ.

Niš: Najtraženiji prodavci, ugostiteljska struka, građevinski, mašinski i tehnički radnici

U Nišu na posao čeka 21.210 nezaposlenih, a u Nišavskom okrugu 31.318 građana, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje u tom gradu.

Vanja Stojković, zamenica direktora NZS u Nišu kaže da je nezaposlenost u tom gradu smanjena u odnosu na mart.

“U Nišu je u aprilu posao dobilo 1.296 građana, a u celom okrugu 1.009 osoba koje su bile na našoj evidenciji. U januaru je u Nišu bilo 22.625 nezaposlenih, a u okrugu 32.897”, navodi ona.

Prema njenim rečima, srednji nivo obrazovanja ima najveći broj ljudi koji čekaju na posao, čak 55 odsto.

“Na našoj evednciji sa visokim obrazovanjem, odnosno fakultetima ima 15 odsto nezaposlenih”, kaže Stojković.

U Nišu se najviše traže prodavci, ugostiteljska struka, građevinski, mašinski i tehnički radnici.

Na evidenciji NSZ u Nišu nema profesora matematike, a vrlo lako do posla dolaze farmaceuti i inženjeri u IT sektoru.

Tamara Petrović (54) završila je gimnaziju, na posao čeka dugo, mada je povremeno radila.

“Počela sam da studiram, odustala, udala se, došla su deca, tako da sam posao počela da tražim od 30. godine. Nikad mi na birou nisu ponudili neko zaposlenje, već sam povremeno radila kod privatnika kao sekretarica. Ne znam ni zašto se prijavljujem, ne očekujem da će me neko u ovim godinama primiti da radim”, priča ova Nišlijka.

S druge strane, Staša Ilić (26) uopšte nije čekala  na posao, ali  ona je završila farmaciju.

“Odmah sam počela da radim u privatnoj apoteci, ali nisam zadovoljna platom. Napormo sam učila i želim pristojno da zarađujem, a u Nišu nije lako doći do dobro plaćenog mesta u državnoj apoteci. Da malo steknem iskustvo i onda ću da tražim posao u inostranstvu”, iskrena je ova mlada apotekarka.

Užice: Traže se mašinski i inženjeri elektrotehnike

Na području koje pokriva užička filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Užicu, evidentirano je  7.765 nezaposlenih.

Tom broju najviše doprinosi Užice, sa 2.704 nezaposlene osobe, a slede Bajina Bašta sa 1605, Požega sa 1.128, Arilje sa 1.032 nezaposlena. U Kosjeriću je 497 nezaposlenih, Čajetini 509, a Sevojnu 290.

Posmatrano prema starosti, najveće učešće u registrovanoj nezaposlenosti na području koje pokriva filijala Užice su ljudi od  55 do 59 godina, kojih je 15 odsto, a slede osobe starosti od 50 do 54 godine, sa 13,4 odsto.

U službi za zapošljavanje navode da nezaposlenih starosti od 45 do 49 godina godina ima 11,8 odsto, a da se jedan od viših procenata odnosi  na starije, od 60-65 godina, kojih je 12,8 odsto.

I kod žena i kod muškaraca, najviše je nazaposlenih starosti od 55 do 59 godina.

Poslodavci među viskokoobrazovanim profilima najviše traže mašinske inženjere i inženjere elektrotehnike, a traženi su i inženjeri građevine sa odgovarajućim licencama, kao I nastavnici, odnosno profesori stranih jezika i stručnjaci za finansije računovođe.

“Kao i ostale filijale, vrlo često smo u situaciji da za navedene profile poslodavcima nudimo uslugu međuregionalnog posredovanja, a često smo i svedoci  da postupak obezbeđivanja nekih  profila dugo traje jer na evidenciji nemamo traženih profila. Dešava se i da ih ima u izuzetno malom broju ili nemaju odgovarajuće veštine koje zahteva poslodavac”, navode iz užičke filijale NSZ.

Ako tražite posao, pročitajte koja su zanimanja najtraženija u Zaječaru, Kragujevcu, Zrenjaninu, Boru, Subotici, Nišu, Šapcu, Užicu, Novom Pazaru i Novom Sadu 5
U Užicu manjak konobara, Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Na njihovom području, u kontinuitetu su traženi i radnici građevinske struke, varioci, tesari, zidari, armirači, operateri na CNC mašinama, radnici na obezbeđenju-tehničari obezbeđenja, trgovci, knjigovođe, računovođe, komercijalni radnici, mesari, pekari.

Zbog obližnjih turističkih centara, postoji stalna potreba za radnicima ugostiteljske struke, odnosno konobarima i kuvarima, roštidžijama, pica majstorima.

Dugoročna je i intenzivna potreba za šivačima i ostalim radnicima tekstilne struke, posebno na području Arilja i Bajine Bašte, ali i u drugim opštinama.

S druge strane, najduže na zaposlenje čekaju maturanti gimnazije, neki profili poljoprivredne i šumarske struke i trogodišnja zanimanja mašinske struke.

U oblasti ekonomije, prava i administracije, to su zanimanja daktilograf, upravni tehničar, birotehničar, inokorespodent, kulturološki tehničar i pravnik.

Među njima je i veliki broj zanimanja koja su, kako navode u užičkoj filijali NSZ zastarela i prevaziđena i danas ne mogu naći mesto na tržištu rada.

Šabac: Potrebni profesori stranih jezika, vozači, građevinci i inženjeri

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Šabac, do maja ove godine, registrovano je 9.997 nezaposlenih lica, od čega je 5.471 žena (54,73 odsto).

U odnosu na mart, broj nezaposlenih smanjen je za 177 lica (1,74 odsto), a u poređenju sa istim periodom prošle godine, broj onih koji traže posao smanjen za 1.105 (9,95 odsto).

Od ukupnog broja nezaposlenih, duže od 12 meseci (dugoročna nezaposlenost), posao traži 3.192 lica (60,55 odsto), od čega su 1.849 žene (57,93 odsto).

Učešće lica starosti do 30 godina, u ukupnoj nezaposlenosti je 16,37 odsto (863 lica), lica između 30 i 50 godina 42,34 odsto (2.232 lica), a lica starosti preko 50 godina 41,29 odsto (2.177 lica).

U opštini Bogatić, broj nezaposlenih, na kraju aprila 2022. godine, iznosio je 2.405, u opštini Vladimirci, do februara, nezaposlenih je bilo 841, dok ih je u opštini Koceljeva, u istom periodu, zableženo 1.479.

Filjala u Šapcu registrovala je 98 prijava potreba za zapošljavanjem, do maja ove godine.

Prema stepenu stručne spreme, najviše registrovanih prijava je sa III stepenom, 49 (50 odsto), I stepenom 24 (24,49 odsto) i IV stepenom 21 (21,43 odsto).

Na evidenciji Filijale Šabac i dalje su deficitarna zanimanja građevinske struke – dipl. građevinski inženjer, saobraćajne struke – vozači, mašinske struke – mašinski tehničari, dipl. mašinski inženjeri, profesori matematike, fizike, hemije, engleskog, nemačkog i ruskog jezika.

Novi Pazar: Nedostaju farmaceuti, lekari, profesori, ekonomisti i pravnici

Na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru nalazi se oko 23.000 osoba što je ubedljivo najviše u poređenju sa gradovima slične veličine u Srbiji.

Broj onih koji čekaju posao konstantno raste i to najviše zbog ekonomske krize i visokog prirodnog priraštaja što ne prati otvaranje novih radnih mesta. Novi Pazar je jedan od retkih gradova u Srbiji bez direktnih stranih investicija i nove fabrike koja bi uposlila veći broj radnika.

Tako je na kraju 2018. godine posao čekalo oko 19.000 Novopazaraca, godinu dana kasnije preko 20.200, da bi tokom 2020. godine broj nezaposlenih porastao za još 2.500. Sada ih je oko 23.000.

I pored tolikog broja nezaposlenih, pojedina preduzeća ne mogu da dođu do radnika, tako da postoje deficitarna zanimanja za kojim vlada velika potražnja.

“Najveća je potreba za građevinskim radnicima svih profila, zidara, tesara, varioca, armirača, a do posla brzo dolaze i vozači kamiona i autobusa. Poslodavcima u Novom Pazaru fale i farmaceuti, lekari svih specijalizacija, profesori istorije, muzičkog, stranih jezika, ali i kvalitetni ekonomisti i pravnici”, kazala je portparolka filijale NSZ u ovom gradu Aida Bojadžić.

Trećina nezaposlenih ima srednju stručnu spremu, dok posao čeka preko 1.220 visokoobrazovanih, među kojima su i dva doktora nauka.

Novi Sad: Među najtraženijima IT stručnjaci, inženjeri elektrotehnike, mašinstva i građevine

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, na području Novog Sada trenutno je 12.711 nezaposlenih lica, što je, kako se navodi u odgovoru NZS-a dnevnom listu Danas, smanjenje od 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Od tog broja, 60 odsto su žene, odnosno 7.629.

Među nezaposlenima do 30 godina je 17.39, a starijih od 50 godina je 38 i po odsto.

Lica bez ili sa niskim kvalifikacijama, sa I i II nivoom stručne spreme, čine skoro petinu nezaposlenih, njih 19.46 odsto. Međutim, skoro polovina nezaposlenih u Novom Sadu, prema zvaničnim podacima, njih 48, 05 odsto raspolaže srednjim nivoom kvalifikacija. Oni sa najvišim stepenom obrazovanja, odnosno VI-VIII stepenom stručne spreme, je 32 i po odsto među nezaposlenima.

Broj nezaposlenih lica, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, tokom prva četiri meseca ove godine je varirao, aii poredeći stanje u januaru i aprilu, primetan je blagi pad broja nezaposlenih. Na evidenciji je 31. januara bilo registrovano 13.381 nezaposleno lice, dok je taj broj do 30. aprila smanjen na 13.009.

Međutim, tokom februara je, u odnosu na mesec ranije, zabeležen skok u broju nezaposlenih, koji se do 28.2. popeo na 13.560, da bi do 31. marta pao 13.403.

Među najtraženijim u Novom Sadu su, među visokoobrazovanim profilima, inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, inženjeri elektrotehnike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari, diplomirani farmaceuti, stručnjaci za finansije – računovođe.

Što se tiče profila srednjeg i nižeg nivoa obrazovanja najtraženiji su vozači, građevinski radnici svih profila, operateri na CNC mašinama, električari, kuvari, konobari, higijeničari, knjigovođe, trgovci, frizeri, radnici na obezbeđenju – tehničari obezbeđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari