Aktor izbegao plaćanje penala zbog kašnjenja? 1Foto: Fonet/ Ljiljana Stojanović

Grčka firma Aktor, koja kasni sa završetkom radova na Koridoru 10, postigla je dogovor sa nadležnima da ubrza posao angažovanjem dodatne radne snage, ali je neizvesno da li će platiti penale zbog probijanja rokova.

S obzirom da Aktor nije, kako je to ugovorom bilo precizirano, završio deonicu oko Dimitrovgrada do 24. marta nadležni u Srbiji su bili veoma nezadovoljni time i nagoveštavali su da će ta grčka firma snositi sankcije zbog toga. U Koridorima Srbije su kategorički tvrdili da će sankcija sigurno biti, ali da li će Grci biti kažnjeni „samo“ sa plaćanjem penala zbog kašnjenja ili će sa njima biti raskinut ugovor o izgradnji predviđenih deonica na tom važnom saobraćajnom koridoru, sredinom aprila kada je Danas radio priču o tome, u tom preduzeću nisu mogli da preciziraju. U međuvremenu je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, predložila Aktoru i Koridorima Srbije da na deonicima Koridora 10 angažuju još kompanija kako bi se radovi vratili u prihvatljivi tempo. Taj predlog je, kako je nedavno obelodanila ministarka Mihajlović, prihvaćen. Doneta je odluka da se dodatno angažuje 19 firmi kako bi radovi bili ubrzani.

U Koridorima Srbije za Danas kažu da će te firme biti angažovane kao podizvođači radova od strane Aktora, koji će samim tim biti u obavezi da plati za njihove usluge.

– Reč je o firmama koje će morati da ispunjavaju određene uslove kako bi mogli da budu podizvođači a koliko će radnika biti angažovano, na kojim poslovima i koliko će biti plaćeni stvar je dogovora sa izvođačem radova a to je Aktor – rečeno nam je u Koridorima Srbije. Međutim, ono što je u ovom trenutku veoma nejasno je da li će Aktor morati da plati penale zbog kašnjenja radova koji su morali da budu okončani krajem marta.

– Mi smo izvršili pritisak na grčku firmu i ona sada „napada“ deonice na Koridoru 10 i čini napore da taj posao bude okončan. Da li će platiti penale zbog kašnjenja ili će im biti dat dodatni rok u ovom trenutku ne možemo da kažemo. Naime, penali se plaćaju tek nakon što posao koji je ugovoren bude završen, a da li će Aktoru biti dodeljen dodatni rok morali bismo da proverimo u našoj pravnoj službi – rečeno nam je u pres-službi Koridora Srbije.

U Ministarstvu građevine, međutim, kažu da Aktor nije dobio novi rok, ali ni oni ne govore ništa određeno o plaćanju penala.

Mora se konstatovati da je odgovor Koridora prilično nejasan i da se ne poklapa sa onim što nam je rečeno u tom preduzeću pre dva meseca. Naime, tada su u Koridorima Srbije tvrdili da Aktor neće dobiti produženje roka za posao za koji je angažovan a i ozbiljno se razmatrala mogućnost sankcija odnosno plaćanja penala. Neprecizan odgovor Koridora Srbije stvara mogućnost za osnovane sumnje da će Aktoru kašnjenje biti oprošteno i da neće platiti kaznu zbog probijanja rokova. Inače, stručna javnost ističe da je uobičajeno da se za probijanje rokova kada je reč o građevinskim radovima plaćaju penali u iznosu od 10 odsto od ugovorenog posla, što znači da bi Aktor u konkretnom slučaju bio kažnjen sa dva miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari