Albanija i Bosna ispred Srbije po rastu BDP-a

EBRD procenio privredni rast Srbije u 2016. godini na 2,5 odsto po čemu smo u donjoj polovini liste zemalja u regionu

Ostavite komentar


  1. To su stari podaci od prošle godine. A pred kraj decembra treba da izađu rezultati o rastu BDP-a za prošlu godinu. Videćemo koliko je Srbija napredovala.

  2. Srbija je na duing biznis listi na 47 mestu, a BiH na 81 mestu .Činjenice govore da BDP Srbije je u porastu i to značajnijem od BIH.

  3. Ma koga još zanima statistika, kako i šta rade druge zemlje i ostalo, većina ni ne zna šta je BDP, običnim građanima brojke ništa ne znače. Gledajmo malo u svoje dvorište, realno drastično je povećan broj radnih mesta, sada se najavljuje i drastično povećanje plata i penzija, to nas interesuje, to je ono što treba da nas ohrabruje…

  4. Hajde da pričamo o bilansu na kraju godine,jer kada Kinezi preuzmu najveće gubitaše ,finansijska slika će biti daleko bolje od mnogih "napumpanih" u okruženju !!!

  5. To nisu stari nego novi podaci od pre 3 dana. Sve je jasno. Zelje i snovi su jedno a stvarnost nesto sasvim drugo. Ponavlja se cinjenica koju i vrapci na grani vec znaju. Naime, javni sektor (ne i penzije) mora da se smanji a do sada je smanjen samo 10 % u odnosu na projektovanih 25.000 zaposlenih godisnje za period od 3 godine. Cudno je da resorna ministarka Brnabic posle 2 godine teskog rada svoje prethodnice Udovicki, izjavljuje danas da javni sektor nije prenatrpan a cifre koje je dobila na gotovo i na kojima je radeno 2 godine govore nesto sasvim drugo! Pravosude je takode arhajsko, katastar nesreden uprkos donacijama i tako to ne moze dalje. Moze, ali onda se ne ocekuje ostvarenje snova nego tavorenje!

  6. Da ih pitamo šta je tako bolje kod njih nego kod nas. Brojke ne pokazuju stvarno stanje, jer da im je toliko bolje ne bi odlazili širom Evrope da se zapošljavaju i idu "trbuhom za kruhom". Već duže vreme pratim i njihove forume i članke, ali ne čitam da se kod njih otvaraju fabrike i nova radna mesta. A u Srbiji se to dešava, tako da sam skeptična što se tiče brojki.

  7. "zisanm"..pogledaj DUING listu pa ces videti ko je sve iza nas…Italija, Luxemburg, Turska, Izrael….U Luxemburgu je najveca prosecna plata u EU, a iza nas su na listi. Mozemo biti i prvi..Makedonija je u prvih dvadeset, i?

  8. Kako, kad onaj, mislim da ga zovu vučić, priča sasvim drugačije!? Mi smo, kaže taj vučić, ispred svih, i super nam je…samo još nismo to osetili i nismo baš svesni, ali – kad pon kaže – onda je tako. Koji bolid!

  9. Велико хвала ботовима, поготово Ивани (краљ/краљица)-насмејасте ме до суза. Да пробам да одговорим, не толико због вас већ због оних нормалних који би можда хтели и нешто нормално да прочитају у коментарима.

    Прво, Ивана-фабрике су већ сада прошлост. У свим развијеним земљама мање људи данас ради у индустрији него у терцијарном и кварталном сектору. И тај број ће се с временом и даље смањивати, можда то неће доћи до нивоа пољопривреде (1-2% запослених у развијеним земљама) али ће то свакако бити мала цифра. Фабрикама се одушевљава само раја у банана-државама попут Србије, где се инвеститору нуде робови који ће му чистити рибу и завијати каблове за 200-250 евра месечно. Успут, отварање нових радних места је нормална појава, толико обична да јој није место у вестима 🙂

    За остале мајсторе ботове: Пољска од краја 2014. године има тачно дупло већи БДП по глави становника од Србије. Та разлика се само додатно повећала у 2015. и опет ће порасти у 2016. али нека буде дупло ради лакшег објашњења. Рецимо да је БДП Пољске 100 а Србије пола од тога, дакле 50. Кад привреда у Пољској оствари раст од 3% то је 3 и Пољска има после тога 103. А ако Србија оствари раст од 3% то је само 1,5, па тако Србија након тога има 51,5. Дакле, разлика се повећава чак и када Србија има исти расе као и Пољска (а нема, мањи је). Србији је потребан раст од најмање 6% само да се не би повећавала разлика између ње и Пољске. Да не говоримо о Немачкој, Данској, Норвешкој и тако даље-то је за Србију други универзум.
    Ето, то је стварност Србије и њене беде. Жао ми је, али је тако. Скакавци су људима појели последњих 26 година, а Србија има загарантованих још најмање 10 година сиромаштва чак иако крене да се ради све што је потребно (а не ради се).

  10. A ne isticete da ce se po privrednom rastu iza nas naci Hrvati? BiH zaostaje po privrednom razvoju za nama.

  11. Da mi je znati gde ste vi našli ove podatke. Jedino je Rumunija ispred Srbije , sve druge države u okruženju su ispod Srbije.

  12. Graje: Očigledno da zlobnicima ne odgovara ekonomski napredak Srbije, pa sada vade neke strane podatke pa ih lansiraju , kako bi obesmislili rezultate Srbije.

  13. Podaci su za proslu godinu i nisu validni, uskoro ce biti rezultati za ovu godinu pa onda se mogu uporedjivati i dobiti prava slika.

  14. Kad neko hoće po svaku cenu da sačini negativni komentar, on poredja statističke podatke kako njemu odgovaraju. U ovom slučaju su isključeni dinamički podaci. Pominje se pad BDP u 2014.g., a ne pominju se godine Vlasti tzv. demokrata. Jer ti podaci su katastrofalni. U to vreme, kod nas je svaki rast BDP, bila "misaona imenica"

  15. A da niste malo poranili sa objavljivanjem ovih podataka, obzirom da ce se pravo stanje znati tek krajem godine.

  16. U ovoj priči o izveštaju EBRD i ,,matematici" rasta privrede i statistici koja prati pojedinačne parametre, stvar je odabira one komponente koja marketinški diže moral stanovnoštvu. Sve je tu relativno. Primera radi, Albanija koja ima veći procenat privrednog rasta sa 3,3 odsto, ali početna tačka sa koje oni startuju je niža. Svi nabrojani parametri slikovito se mogu zamisliti kao bure, gde pobrojane uticajne komponente predstavljaju duge u tom buretu. Džaba što su neke duge izrazito dugačke, kada su neke, na primer proizvodni ili uslužni veliki gubitaši, kraće. Zapreminu tog bureta određuje ona duga koja je kraća i gde curi opšti BDP kao željeni produkt u razvoju zemlje. To je problem koji Vučića preznojava i tera na klečanje pred Kinezima. Harmoničan razvoj zemlje, sa efektima koji se traže, uslediće onog trenutka kada se pojedinačno svako oseti sigurnim i srećno uposlenim. I to ne isključivo u tuđim ili poželjno našim fabrikama, nego i u prerađivačkim i kapacitetima na bazi prirodnog kapitala koji se neoprezno rasprodaje. Zbog svega, ne možemo biti nezadovoljni, (primera radi niskim inflatornim kretanjima kao pokazatelju). Strukturne reforme, sa svim što to podrazumeva i na čemu se insistira, bile bi značajan doprinos u punjenju ,,bureta", jer su duge tu najkraće. I još da dodam da je za pojedinačno zadovoljstvo bitna poljoprivredna i na bazi toga prerađivačka proizvodnja. Čini se da je tu atrofija najizraženija, a šanse za unapređenje i uposlenje najveće. Sve razvijene zemlje se ratosiljaju industrije i izvoze je u zemlje poput naše, baveći se sekundarnim, tercijarnim i kvatranim sektorom, na bazi tih često prljavih izmeštenih industrija. (Široka je tema, i ona zahteva plansku duboko studioznu analizu stručnjaka.)

  17. Kako smo pre 3 godine bili sa BDP – 3 sadašnjih +2,5 izgledaju kao gigantski korak za Srbiju.

  18. Srbija napreduje, godine koje su nam prosle uzalud tesko je nadoknaditi, samo zlobnici to nece priznati i prizeljkuju njen propast i sire dezinformacije .

  19. Da li su te dve zemlje bile u nasoj situaciji?Toliko losoj i nezavidnoj?O cemu vise pricamo? Ovo je medijski linc. A ako hocete realno, uzmite stanje od pre nekoliko godina i sada i uporedite ih. Srbija je napredovala mnogo vise od njih.

  20. Није увек веродостојна статистика већ оно што грађани осећају и што виде да се дешава а то је велики прилив страних инвестиција и смањење броја незапослених.

  21. Sve su to relativni pokazatelji.Da se ja pitam, sacekao bih kraj godine i najnovije podatke i tek onda napravio komparaciju sa pomenutim zemljama.Tada bi se dobila neka realnija slika nego ovako od prosle godine.

  22. Mislim da ovo nisu tačni podaci, Albanija i Bosna su definitivno po tim merilima ispod Srbije.

  23. Podaci BDF za ovu godinu jos nisu dostupni videcemo na kraju godine koliko je Srbija napredovala.

  24. Mislim da se treba proveriti ove informacije ali je cinjenica da je Srbija krenula polako da se oporavlja

  25. Zaboravljate da oni nisu imali garnituru kao sto smo imali mi ,osam godina! Kojima je vlast sluzila za licno bogacenje uz siromasenje gradjana i drzave!

  26. Sve su to relativni pokazatelji.Da se ja pitam, sacekala bih kraj godine i najnovije podatke i tek onda napravila komparaciju sa pomenutim zemljama.Tada bi se dobila neka realnija slika nego ovako od prosle godine.

  27. To je taj zahuktali voz koji obara sve rekorde, to je ta najuspesnoja vlada svih vremena… ma ove vesti su od pre dve godine, videcete za dve kako cemo biti uspesni

  28. Mislim da bi vi voleli da je opet -3.5, da ne ide na bolje, da nema novog auto puta, da sve opet stane.

  29. Šanse nema da BIH ima veći BDP od Srbije. Albanija možda…stim što su obe države daleko od Srbije po razvijenosti.

  30. Neko taj BDP shvata kao poštapalicu, neko pita da li se maže po hlebu, mnogi su na njemu odradili doktorske disertacije, a ja smatram da je to samo pokazatelj kojom brzinom se neka zemlja razvija. Mislim da je to interna stvar za svaku zemlju, jer nisu svima osnove iste. Samo jedno važi, rast je rast, sve ostalo je propast.

  31. Kad se pogleda koliki je napredak u rastu imala za poslednjih nekoliko godina, Srbija je najviše napredovala. To nam je jedino važno, da stalno raste BDP, dostići ćemo i mi željeni rast, možda već u narednoj godini.

  32. Jao bre…….ovde Aca Vucic, vas premijer i lider svih srpskih zemalja.
    Ne razumem, kao vrhunski ekonomista balkana, da moj Srbistan nije na prvom mestu.
    oracu da se cujem s drugom Vulinom!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.