Alena Ledeneva, profesorka političkih i društvenih nauka za slovenske i istočnoevropske studije na University College u Londonu, održala je juče predavanje na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu na temu: Teorija i praksa suzbijanja korupcije: korumpirani sistemi, dvostruki standardi i neformalno upravljanje.


Predavanje je bazirano na osnovu iskustava i analiza koje je pretočila u svoju novu knjigu „Može li Rusija da se modernizuje: Sistem, snaga mreža i neformalnog upravljanja“, koju je ove godine izdao Cambridge University Preš. „Jedan od bitnih preduslova uspešne borbe sa korupcijom je promena svesti stanovništva, stvaranje u društvu atmosfere netolerancije prema korupciji na svim nivoima. Ovo je ozbiljan zadatak, ali postoji svetska praksa po tom pitanju, koju treba proučiti. Osim toga, vrlo je bitno uspeti uključiti u borbu protiv korupcije i kapacitete neformalnih kontakata ljudi, koji su na čelu te borbe“, navela je Ledeneva, koja je inače stručnjak za borbu protiv korupcije u zemljama u tranziciji, za Rusiju i globalne poslove i globalno upravljanje, kao i za neformalnu ekonomiju, ekonomski kriminal i neformalne prakse korporativnog upravljanja. Ona je istakla kako je dobro što se Srbija uključila u proces evropskih integracija jer usklađivanje sa evropskim praksama i zakonima utiče i na smanjivanje nivoa korupcije u zemlji.

Predavanje Ledeneve podržala je Naftna industrija Srbije u sklopu svog programa društvene odgovornosti „Energija znanja“, koji obuhvata različite vidove saradnje sa univerzitetima i drugim naučnim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari