Najveći bankrot u istoriji posleratne Austrije završiće se, po svemu sudeći, po najgorem mogućem scenariju. Kako su juče javili austrijski mediji poslednji pokušaji da se nađe drugo rešenje o vikendu su propali i stečajni upravnik druge po veličini austrijske građevinske firme Alpine Bau GmbH, Štefan Ril juče je pokrenuo postupak njenog gašenja.

Alpine u Austriji će biti razbijena na regionalne delove. Već juče su, posle sastanka austrijskih ministarstava za privredu i rad, sindikata, banaka i saveta preduzeća, austrijske građevinske firme pozvane da preuzmu njene poslove u Austriji i u što je većoj meri zaposlene. Koncern Alpine zapošljava oko 15.000 radnika od čega 7.500 u Austriji. Interes za preuzimanje poslova i radnika u Salcburgu, Tirolu i Štajerskoj su, navodno, već izrazili i kod nas poznata firma Porr i firma Hinteregger.

Mada se u svim medijskim izveštajima napominje da je za propast Alpine kriva njena komplikovana holding struktura, koja obuhvata 200 društava, i rizične investicije u istočnoj Evropi, nema ni reči o sudbini firmi koje je Alpina osnivala van Austrije u 25 država, među kojima je i Srbija. Nikakvih promena nema ni u registrima Agencije za privredne registre, a Koridori Srbije su „zatražili zvaničnu informaciju o statusu Alpine Bau GmbH od međunarodnog nadzornog organa Eptisa-Safege-IRD“. Prema saznanjima Danasa, odgovor još nisu dobili.

„U skladu sa ugovorima koji su definisani međunarodnim pravilima Svetske banke i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), tek nakon dobijanja zvanične potvrde o statusu kompanije Alpine Bau GmbH, Koridori Srbije će biti u mogućnosti da preduzmu dalje korake u skladu sa pravima i obavezama koji im prema ugovoru pripadaju“, saopštavaju iz Koridora Srbije još u prošli petak. A dalji koraci su, kako navode u Koridorima, raspisivanje u najkraćem roku novih tenderskih postupaka za završavanje dve deonice na Koridoru 10 na kojima je Alpine angažovana.

Radi se o deonicama Pirot Istok – Dimitrovgrad, gde su radovi započeti u novembru 2010. godine i rok da budu završeni je bio 540 dana, i o obilaznici kod Dimitrovgrada, gde je gradilište otvoreno u aprilu 2010. godine i rok za završetak bio je 720 dana.

Može se, dakle, zaključiti da je Alpine ugovorene rokove već debelo probila. Radovi na deonici Pirot Istok-Dimitrovgrad finansiraju se kreditom koji je Srbiji odobrila EBRD, a Obilaznica Dimitrovgrad kreditom Svetske banke. Ukupna vrednost radova na obe deonice je 59,304 miliona evra.

Poslednje promene u podacima Alpine doo u Beogradu odigrale su se aprila ove godine kada je iz registra izbrisano ime dotadašnje inače dugogodišnje direktorke Alpine Nevenke Sinđić, a uvedena dva direktora sapotpisnika: Zoran Kostić i Smiljana Stojnov. Alpine doo u Beogradu je prošlu godinu okončala sa gubitkom.

Prema navodima austrijskih medija najveća žrtva propasti Alpine Bau GmbH biće njeni dobavljači i podizvođači, na koje otpada više od milijarde od 1,9 milijardi njenog duga, i mali investitori, koji su se 2010. godine poalavili na kamate na tri serije Aplininih obveznica u ukupnoj vrednosti od 290 miliona evra. U Koridorima Srbije tvrde da im je Alpine dostavila spisak od više od 50 firmi sa kojima sarađuje u Srbiji.

Alpine Bau GmbH je koristila kredite u 48 finansijskih institucija u Austriji i van nje, a najviše kredita uzela je od Bank Austria i Erste grup (oko 100 miliona evra), a prošle jeseni od Hypo Alpe Adria 25 miliona evra, ali poslovne banke u Austriji su se, piše bečki dnevni list Di Prese, odlično obezbedile „Zakonom za jačanje likvidnosti firmi“ koji je u Austriji donet 2009. godine. Prema tom zakonu austrijska država je preuzela gro garancija za bankarske kredite austrijskih firmi. Odnosno, od ukupne sume od 2,5 milijardi evra kredita koje je uzela austrijska privreda, država je garantovala za 30 do 70 odsto odnosno za ukupno 1,4 milijarde evra. U slučaju Alpine, austrijska država je garantovala za polovinu od ukupno 300 miliona evra kredita i Alpine će biti prva firma na kojoj će zakon kojim su se banke obezbedile biti primenjen.

Alpine inače u Austriji postoji 50 godina, ali od 2012. godine nije više u austrijskom nego u španskom vlasništvu.

Završeno od 45 do 85 odsto radova

Dve deonice na kojima radi Alpine u Srbiji, napominju u Koridorima Srbije, sastoje se od po dva LOT-a. Stepen završenosti na sva četiri LOT-a sa dve citirane deonice, 20. juna ove godine je bio sledeći: LOT1 Trasa i mostovi od Pirota (Istok) do Sukova završenost 53,82 odsto, LOT 2 Trasa, mostovi i tunel od Sukova do Obilaznice Dimitrovgrad 45,87 odsto. Na Obilaznici Dimitrovgrad LOT 1 koji obuhvata trasu obilaznice Dimitrovgrad-granični prelaz sa Republikom Bugarskom završen je 61,70 odsto a na LOT-u 2, izgrađenost mostova je 86,56 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari