Tržište korporativnih obveznica u petak su veoma uznemirile vesti objavljene u austrijskom nedeljniku Profil o finansijskim teškoćama austrijske građevinske kompanije Alpina, čiji je vlasnik španski koncern FCC.

 Alpina je dobila i mnoge poslove u Srbiji. Velike nade polažu se u finansijsku injekciju, koju je Alpini navodno obećala majka-firma, i razgovore s bankama o reprogramiranju postojećih i odobravanju novih kredita, koji su najavljeni za sledeću nedelju. Najzabrinutiji su vlasnici korporativnih obveznica ove firme koja se na taj način zaduživala od 2010. godine, poslednji put maja 2012. za 100 miliona evra, na pet godina, uz prinos po kuponu od šest odsto.

Prema revizorskom izveštaju kuće KPMG, Alpina bi ovu godinu trebalo da okonča sa gubitkom (pre oporezivanja) od 263 miliona evra. Za gubitak se okrivljuje bivši šef koncerna Ditmar Aluta Oltian, koji je svojevremeno boravio i u Beogradu, a van Austrije je poznat i po procesu koji je protiv njega vođen zbog optužbi za podmićivanje tokom gradnje minhenske Arene. Aluta je tada osuđen na uslovnu kaznu. Projekti zaključeni za vreme šefovanja Olute navodno su pogrešno valorizovani, a gubici se vezuju i za udele Alpine u firmama van Austrije. Sama firma je saopštila da će „biti preduzeti svi potrebni koraci za savladavanje teške situacije“ i da je „vlasnik obećao punu podršku“ i da je „likvidnost osigurana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari