Ambasada odbila da pomogne srpskim građanima 1Foto: EPA/ EON HEON KYUN

Slovačke vlasti donele su odluku da zbog neispravnih ugovora koje smo potpisali sa poslodavcem moramo da napustimo tu zemlju.

Ima nas ukupno 23 i neke kolege su već napustile Slovačku. Mi ostali u strahu čekamo da nam poslodavac isplati zarade kako bismo mogli da kupimo putne karte za povratak. Nekoliko kolega je privedeno u policiju gde su boravili u pritvoru. Izrečena im je mera zabrane ulaska u Evropsku uniju na godinu dana i naloženo da za sedam dana napuste zemlju zbog neispravne papirologije. Smatramo da su isključivi krivci za nedaće o kojima smo se našli kako poslodavac tako i slovačka agencija Maks preko koje smo angažovani – kaže za Danas Marija Zdravković, naša radnica zaposlena u slovačkoj ispostavi korejske kompanije SHC koja proizvodi delove za Samsungove televizore.

Ona objašnjava da je nekoliko srpskih radnika zaposlenih u toj fabrici u sredu privedeno i tom prilikom utvrđeno da imaju ugovore o radu koji nisu validni. S obzirom da i svi drugi srpski radnici imaju istovetne ugovore kao inače i svih 72 stranih radnika angažovanih u toj fabrici, svi oni moraju da napuste Slovačku. Reč je o radnicima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Ukrajine. Srpske radnike je posebno zaboleo i razočarao stav predstavnike ambasade Srbije u Bratislavi koji se nisu udostojili da na bilo koji način pomognu sunarodnicima u nevolji.

– Kada su kolege uhapšene obavestili smo ambasadu telefonskim putem o tome, kao i o tome da su nam ugovori o radu proglašeni neispravnim te da zbog toga moramo da napustimo zemlju. Međutim na to nam je samo kratko rečeno da ne mogu da nam pomognu jer „nisu upoznati sa slučajem“ – ističe Marija Zdravković.

Ona dodaje da od 72 strana radnika zaposlena u SHC samo njih dvoje je prekoračilo vreme predviđenog boravka u Slovačkoj, međutim slovačke vlasti tvrde da su radni ugovori neispravni svima.

– Bez obzira što ja nisam među onima koji su bili privođeni svejedno moram da napustim zemlju jer imam isti ugovor kao i oni. Sada strahujem da li ćemo dobiti plate jer ako se to danas ne desi, ne znam kako ću obezbediti novac za put – naglašava Marija Zdravković.

U predstavništvu slovačke agencije Maks u Srbiji za Danas kažu da „čekaju relevantne informacije iz Slovačke o tome šta se zaista zbilo vezano za ugovore o radu srpskih radnika“.

– Ono što sigurno možemo da kažemo u ovom trenutku je da je došlo do velikog nesporazuma koji će svakako biti rešen. Svim radnicima iz Srbije koji su se našli u problemu biće isplaćena nadoknada – kažu u predstavništvu agencije Maks u Srbiji.

U međuvremenu, povodom ovog slučaja oglasili su se i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ koji traže od države „hitnu i oštru reakciju, istragu o agenciji koja ih je tamo odvela i smenu ambasadora Srbije i neodgovornog osoblja u toj zemlji zbog nepružanja adekvatne i pravovremene pomoći našim građanima“.

– Postavlja se zdravorazumsko pitanje čemu služi osoblje naših ambasada i predstavništava u inostranstvu i jesu li oni tamo zbog sebe ili da pruže pomoć i informacije našim građanima kada im se obrate – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“. On podseća da ovo nije prvi put da se naši radnici u inostranstvu nađu u nezavidnoj situaciji.

– Pre par godina se slična stvar zbila i u Rusiji. Nadležni su tada obećali da će rešiti problem kako se više ne bi pojavljivao, ali na žalost aktuelni događaj pokazuje da je takvo obećanje države bilo samo „mrtvo slovo na papiru“ – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari