Američka privredna komora: Najveći problem nedostatak radne snage 1PROMO/AmCham

Kompanije članice Američke privredne komore (AmCham) dale su ocenu tri (na skali od jedan do pet) za polsovnu klimu u Srbiji.

Tradicionalno godišnje AmCham istraživanje o poslovnoj klimi i poverenju investitora, pod nazivom „Dvanaesto prolazno vreme“ pokazuje i postepeni trend rasta zadovoljnih i pada nezadovoljnih članica. Kako je navedeno na današnjem predstavljanju istraživanja zadovoljnih članica poslovnom klimom ove godine je najviše, a nezadovoljnih najmanje od 2013. od kada se ovo istraživanje sprovodi.

Mala i mikro preduzeća koja nisu članice AmChama, ali učestvuju u anketi, dala su ocenu 2,8.

S druge strane, većina ih tvrdi da su poslovna očekivanja ove godine prevaziđena i da imaju bolje poslovne rezultate ove, nego prošle godine.

„Dobra vest je što privreda ove godine beleži poslovne rezultate približne onima iz 2019, što jasno ukazuje na postepeni oporavak ekonomije nakon globalnih poremećaja uzrokovanim pandemijom COVID-a i ratom u Ukrajini. Kako bi se ovaj trend nastavio i intenzivirao, veoma je važno da na dugoročnom planu, zajedno sa Vladom Srbije nastavimo da radimo na ubrzanju institucionalnih reformi. Tu pre svega mislimo na digitalizaciju sudstva i uvođenje e-suda, priznavanje elektronskog dokumenta u radno pravnoj dokumentaciji, dalje unapređenje regulative koja će podstaći ulaganja u zelenu energiju – pre svega kroz izmene i dopune Zakona o energetici, kao i usklađivanje i izmenu radnog zakonodavstva i prilagođavanje savremenim tokovima i potrebama na tržištu rada“, istakao je Stefan Lazarević, predsednik AmCham-a.

Američka privredna komora: Najveći problem nedostatak radne snage 2
AmCham

Na prezentaciji izveštaja bio je i premijer Miloš Vučević, koji je ocenio da su podaci istraživanja ohrabrujući, ali i obavezujući.

„Tri četvrtine članova AmCham-a vidi u 2025. godini mogućnost za proširenje svojih investicija, a ovogodišnja ocena 3 je dobra, ali želimo da u narednoj godini bude još bolja. Vlada Srbije partnerski sa Američkom privrednom komorom radi na stvaranju izvesnog, efikasnog i predvidivog poslovnog okruženja“, poručio je premijer Srbije.

Oko tri četvrtine kompanija očekuje da će naredne godine imati investicije i povećanje poslovanja, a polovina očekuje i povećanje broja zaposlenih.

Najznačajniji izazov za poslovanje kompanija, ove, kao i prethodnih godina, je dostupnost radne snage.

Jedini ekonomski parametar čiji rast nije nadmašio očekivanja za 2024. godinu upravo je rast zaposlenosti, što ukazuje na rastuće potrebe kompanija za dostupnim kadrovima.

„Upitane da preciznije definišu izazove, kompanije su kao ključne probleme istakle visoka očekivanja kandidata i zaposlenih u pogledu zarada i beneficija, nedostatak kvalifikovane radne snage na domaćem tržištu, kao i visoko poresko opterećenje zarada“, navodi se u izveštaju.

Mala i mikro preduzeća kao jedno od rešenja vide u smanjenju poreskog opterećenja rada, dok velike kompanije smatraju da je važnije ulaganje u obrazovni sistem.

Prošle godine kompanije su ocenile inflaciju kao naveći izazov, ali usled globalne stabilizacije cena i u Srbiji to je sve manje bitno pitanje.

Kada je reč o reformama za dugoročni privredni rast, članice AmCham-a već više od šest godina prepoznaju smanjenje korupcije i uspostavljanje vladavine prava i efikasnog pravosuđa kao prve prioritete u reformama koje Vlada Srbije treba da sprovede za sistemsko unapređenje poslovnog okruženja. Nešto manje od polovine AmCham kompanija kao prioritete ističe i razvoj e-uprave i digitalnu transformaciju, kao i sprovođenje zelene agende – kako u oblasti energetike, tako i u oblasti zaštite životne sredine.

I ovde, članice AmChama ukazuju na potrebu za većom fleksibilnošću propisa o radu, odnosno modernizaciju radnog zakonodavstva, prilagođavanje savremenim uslovima rada i prepoznavanja novih oblika radnog angažmana.

Mikro i mala preduzeća pridaju najveći značaj unapređenju  transparentnosti i predvidivosti poreskog sistema i efikasnosti Poreske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari