Američka privredna komora u Srbiji: Nova vlada da radi na unapređenju privrednog ambijenta 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Nova Vlada Srbije treba da nastavi da radi na unapređenju privrednog ambijenta, što uključuje dalju digitalnu transformaciju javne uprave, sprovođenje zelene agende za čistu i energetski efikasnu Srbiju, unapređenje sistema zdravstvene zaštite, predvidivo i stabilno fiskalno okruženje, uz ekonomsko povezivanje sa fokusom na dalje integracije u jedinstveno tržište Evropske unije, preporučila je danas Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).

„Očekujemo da će nova Vlada, pre svega odgovornom ekonomskom i fiskalnom politikom, kao i jasnim fokusom na sistemske i strukturne reforme, nastaviti sa aktivnostima na suzbijanju efekata krize i unapređenju privrednog ambijenta. AmCham će u sprovođenju ovih reformi, i u narednom periodu pružati podršku Vladi, jer čvrsto verujemo da je to jedini put da stvorimo atraktivan ambijent za nove investicije, veće zapošljavanje i bolji standard građana Srbije“, rekao je predsednik AmCham Stefan Lazarević.

Dodao je da je Upravni odbor AmCham definisao prioritetne oblasti za koje smatra da mogu da doprinesu kreiranju modernog i atraktivnog poslovnog ambijenta u Srbiji, zasnovanog na predvidivosti, transparetnosti i konkurentnosti.

AmCham se zalaže za povećanje efikasnosti administrativnih procedura, priznavanje e-dokumenta, uvođenje ePisarnice za elektronsku razmenu dokumenata i usluga kao što su eSud, eZdravstvo, Nacionalni jednošalterski sistem, eProstor, zatim za razvoj moderne infrastrukture kao preduslova za uvođenje i razvoj 5G tehnologija.

Na vrhu digitalne agende je i sajber bezbednost kroz primenu visokih međunarodnih standarda informacione bezbednosti i planova oporavka od katastrofa, kao i oslanjanje na moderne cloud tehnologije, koje bi omogućile visok nivo pouzdanosti čuvanja kopija podataka.

Članice AmCham smatraju da je za unapređenje poslovnog okruženja važno dosledno sprovođenje zelene agende. Tu se pre svega misli na ulaganje u izgradnju kapaciteta elektroenergetskog sistema, sa ciljem diversifikacije izvora električne energije i povećanja udela obnovljivih izvora energije, kao i razvoja kapaciteta za skladištenje i isporuku proizvedene energije do potrošača, što će omogućiti veću stabilnost energetskog sistema, kao i dostupnost energije i energenata.

Preporuka tog udruženja je i uvođenje depozitnog sistema za efikasno upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom, što podrazumeva da troškove upravljanja ambalažnim otpadom snose oni koji ga stvaraju, a to utiče na smanjenje opterećenja poreskih obveznika, a smanjuju se i troškovi opština i gradova.

„Predvidivost poreskog sistema i parafiskalnih opterećenja jedan je od ključnih parametara za potencijalne investitore prilikom donošenja odluka o investiranju, te je stoga potrebno smanjiti parafiskalno opterećenje i uspostaviti efikasnu poresku administraciju“, navodi se u saopštenju AmCham i dodaje da su borba protiv sive ekonomije i savremeni inspekcijski nadzor za suzbijanje nedozvoljene trgovine takođe na vrhu prioriteta.

Ocenjeno je i da su dobri ekonomski odnosi sa SAD, uz regionalne i evropske integracije, preduslov za privlačenje novih i održavanje postojećih investicija.

AmCham Srbija okuplja više od 260 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su u prethodnoj godini ostvarile više od 20,2 milijaradi evra prometa i koje zapošljavaju 112.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari