Američka šampionka u ritmičkoj gimnastici i preduzetnica Liza Karmen Vang, ekskluzivni gost Forbes Adria Power Women’s Summit-a 1Foto: Forbes Srbija/Bad bitch empire

Višestruka američka šampionka u ritmičkoj gimnastici Liza Karmen Vang biće ekskluzivni gost prve Forbes Adria konferencije – Power Women’s Summit. Osim što je nekadašnja sportistkinja, Vang je i uspešna preduzetnica i veliki borac za ekonomsko osnaživanje žena.

Amerikanka kineskog porekla u mladosti je bila talentovana gimnastičarka, a tokom profesionalne karijere bila je četvorostruka nacionalna šampionka SAD-a kojoj je pošlo za rukom i da postane deo Kuće slavnih.

Nakon sportske karijere diplomirala je na Univerzitetu Jejl i posle studija je dobila prvi posao kao analitičarka u investicionom fondu, a potom se oprobala i kao ulagač u biznise putem venture fondova.

Okušala se kao serijski preduzetnik osnivanjem Bad Bitch Empire, medijske i investicione platforme, odnosno fonda koji ulaže u tehnološke kompanije na čijem čelu su žene.

Investiciona strategija Bad Bitch Empire fokusira se na tehnološke kompanije u ranoj fazi, a koje se fokusiraju na ono što ona naziva tri B: telo (zdravlje i dobrobit), granice (bezbednost i zajednica) i bankovni račun (ekonomsko osnaživanje).

Liza je svojevremeno bila na listi Forbes 30 ispod 30, uvrštena je među 100 najmoćnijih žena na lestvici časopisa Entrepreneur i proglašena Red Bull heroinom godine.

„Liza je donela mnogo našim programima podrške ženskim preduzetnicama i liderima, posebno svojim neizmernim uvidom i motivacionim porukama koje podstiču samopouzdanje. Njena jedinstvena iskustva i sposobnost da ih prevede u poziv na akciju kod svoje publike su neverovatni. Nikada ne propušta da motiviše svoju publiku i podstiče ih da veruju u svoju sposobnost da dostignu i prevaziđu sva prethodna očekivanja“, rekla je svojevremeno Kjara Fili, potpredsednica za inovacije i transformaciju brenda Pepsi.
Opako sposobna

Liza Karmen Vang je i autorka knjige „Poslovna biblija Opako Sposobne“ u kojoj otkriva 10 načina kako preuzeti kontrolu nad sopstvenim telom, sposobnostima i bankovnim računom.

„Znala sam da imam moćan glas i jedinstvenu priču. Znala sam da mogu biti neverovatan uzor i da moj dar može osnažiti toliko žena ako budem imala hrabrosti da se pojavim i podelim svoj glas“, navodi Vang na svojoj veb stranici. U svojoj knjizi iznosi i sopstveno iskustvo kako se s vremenom od „dobre devojke“ iz skromne porodice koja svima ugađa transformirala u samosvesnu ženu sa stavom.

Tokom protekle decenije, gradila je lični brend i podsticala žene da veruju u sebe i tako postala ključni lider u osnaživanju žena, preduzetništvu, investiranju i tehnologiji.

U poslednjih nekoliko godina videli smo porast od 400% u broju kompanijama predvođenih ženama, a koje sada vrede milijardu dolara, jer žene preuzimaju vođstvo u rešavanju problema u zdravstvu, ekonomskoj nejednakosti, održivosti životne sredine i obrazovanju, navodi se na sajtu Bad Bitch Empire.

Liza je najpre svoj preduzetnički put započela osnivanjem SheWorx, globalne platforme koja osnažuje ženske preduzetnice. Pod njenim vođstvom, SheWorx je pomogao ženskim osnivačima da prikupe više od 50 miliona dolara investicija i bio je akviziran od strane fintek kompanije vredne milijardu dolara.

Liza ima reputaciju sposobnosti prepoznavanja startapa sa visokim potencijalom i tehnologija koje menjaju svet. Njen investicioni portfolio uključuje nekoliko uspešnih kompanija predvođenih ženama.

Filozofija Lize se fokusira na podršku startapima koji koriste tehnologiju kako bi rešavali sistemske probleme koji pogađaju žene. Zagovornik je raznovrsnosti u VC industriji, a kroz Bad Bitch Empire podstiče žene da investiraju, ostvare eksponencijalni uticaj. Autorka je i istoimenog podkasta.

„Nakon decenije provedene u prostorijama kojima dominiraju muškarci, od Volstrita do Silicijumske doline, osnovala sam Bad Bitch Empire platformu kako bih osnažila žene da postanemo najhrabrije verzije sebe kako bismo izgradile nepokolebljivo bogatstvo, po svojim uslovima. Uvek zapamtite, Bad Bitches nikada ne pristaju na manje“, njena je poruka ženama koja se može pročitati na njenom sajtu.

Kao nekadašnja „good girl“ Liza ima misiju da osnaži žene da se oslobode „good girl brainwashing-a“, izgrade svoja carstva i zajedno investiraju u kompanije koje vode žene vredne milijardu dolara.

Uspešna sportska karijera

Liza Karmen Vang počela je da se bavi ritmičkom gimnastikom 1998. godine, kada je imala 10 godina. Dve godine kasnije postala je deo Nacionalnog tima SAD-a. Već 2001. godine osvojila je nacionalno prvenstvo na juniorskom nivou.

Uskoro nakon toga, počela je da se takmiči na međunarodnoj sceni i osvojila sve zlatne medalje na Pacifičkom prvenstvu 2002. godine u Vankuveru gde je bila prva u sveukupnom plasmanu i predvodila ekipu SAD-a koja je takođe osvojila prvo mesto.

U seniorskoj karijeri, Vang je bila trostruka seniorska šampionka SAD-a (2006, 2007, 2008), osvajajući tri uzastopne titule i ukupno 11 pojedinačnih titula.

Godine 2007. postala je šampionka Panameričkih igara u sveukupnom plasmanu u Rio de Žaneiru što je uvrstilo na listu najboljih gimnastičarki u Severnoj i Južnoj Americi.

Takođe je petostruka osvajačica zlatnih medalja na Panameričkim igrama, pomogla je timu SAD-a da osvoji zlato 2003. godine, i takođe se takmičila na Panameričkom prvenstvu 2005. godine. Bila je član tima SAD-a na Svetskim prvenstvima tri puta (2003, 2005, 2007).

U maju 2008. godine, Vang je učestvovala na svom poslednjem Nacionalnom prvenstvu u Hjustonu. Osvojila je svih pet zlatnih medalja, kao i titulu u sveukupnom plasmanu i proglašena za Atletičarku godine.

Pre deset godina, odnosno 2014. Vang je primljena u Kuću slavnih SAD-a u gimnastici.

Karte u pretprodaji

Prvi Forbes Adria Power Women’s Summit biće održan 4. septembra u Beogradu. Ne propustite priliku da uživo pratite intervju s Lizom Karmen Vang o hrabrosti, transformaciji i samootkrivanju. Karte za samit su već u pretprodaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari